Melkprijs komende tien jaar 37 euro per 100 kilo

Het snelle herstel van de zuivelmarkt is de belangrijkste oorzaak van de stijging van de verwachte melkprijs. De prijs van 37 euro per 100 kilo is inclusief nabetaling en toeslagen, maar exclusief bijschrijvingen op de ledenrekening en de BTW.
Stijging kosten
Tegenover een hogere inschatting van de verwachte melkprijs staat ook een hogere inschatting van de kosten voor het inpassen van klimaat-, biodiversiteits- en grondgebondenheidsdoelen. Tevens verwacht het panel van deskundigen dat de voerkosten van eiwitrijke voeders met 1 tot 1,50 euro stijgen.
De kosten voor het afzetten van mest variëren tussen de 5 en 14 euro afhankelijk van de regio waar het bedrijf gevestigd is. Voor het verwerken van mest betalen veehouders 1,50 tot 3,00 euro extra per kuub.
Bedrijfsspecifiek
De cijfers die jaarlijks door het deskundigenpanel bekend worden gemaakt, vormen vaak de basis voor bedrijfsbegrotingen of het beoordeling van bedrijfseconomische of financiële vraagstukken binnen de overheid. Voor het berekenen van de bedrijfsspecifieke verwachte melkprijs ontwikkelden de deskundigen een speciale formule. Hiervoor neemt het panel de gemiddelde bedrijfsspecifieke melkprijs van de afgelopen drie jaar, exclusief de bijschrijvingen op naam. En vergelijkt deze met de gemiddelde Nederlandse melkprijs. Het verschil tussen deze twee prijzen bepaalt hoeveel de verwachte bedrijfsspecifieke melkprijs afwijkt van het landelijk gemiddelde van in dit geval 37,00 euro. Stel het verschil is 0,50 euro, dan wordt met het opstellen van een bedrijfsbegroting voor dit specifieke bedrijf gerekend met een melkprijs van 36,50 euro per 100 kilo voor de komende acht tot tien jaar.
Een panel van deskundigen stelt jaarlijks een prognose op voor de melkprijs op de lange termijn. Zij baseren zich op de EU-landbouwvooruitzichten 2020-2030 en maken daarbij een inschatting van de genoemde ontwikkelingen op de Nederlandse melkprijs. Het panel van deskundigen bestaat uit vertegenwoordigers van banken, LTO Nederland, accountantsbureaus, ZuivelNL, RVO, DLV en Wageningen University en Research.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio
Bron: Wageningen University & Research