Video: Met een snelle pH-daling in de kuil de hoge voederwaarde behouden
150 ha eerste snede inkuilen bij De Maargies Hoeve
Goed ruwvoer vraagt om een snelle pH-daling na het inkuilen, zodat de kuil goed conserveert en de voederwaarde zo hoog mogelijk blijft.
In deze video vertelt bedrijfsleider Sietze Fokkinga van De Maargies Hoeve in Kallenkote (OV) hoe het inkuilen van de eerste snede van 2021 verliep. Het bedrijf levert melk voor de A-ware melkstroom en daarvoor bevat het rantsoen meer (kuil)gras dan voorheen. Het is dus extra belangrijk dat de kuil goed slaagt. Door het toevoegen van een grote hoeveelheid krachtige melkzuurbacteriën met Ecosyl, conserveert de kuil sneller en blijft er meer energie over voor de koe. Ook is melkzuur erg smakelijk, waardoor koeien het ruwvoer beter opnemen. Fokkinga verwacht daarmee een zo hoog mogelijk rendement uit de kuil te kunnen halen, waardoor het bedrijf kan besparen op krachtvoerkosten en aan de andere kant meer opbrengst haalt uit een hogere melkproductie.