Oplossing voor registratie door maatschap in zicht
Dat blijkt uit informatie van de Rijksdienst voor Wegverkeer, de RDW. Maatschappen die nu hun landbouwvoertuig registreren, moeten dat op naam van één van de maten doen. Het probleem zit in de maatschapsvorm en verantwoordelijkheden, geeft een woordvoerder van de RDW aan. „Een landbouwer in maatschap kan zich als voertuigeigenaar laten registreren onder eigen naam. Het is echter onduidelijk hoe het dan zit met de aansprakelijkheid." Eerder gaf onder andere de RDW het advies voorlopig te wachten met registratie totdat er eventueel een wetswijziging van kracht zou worden.
Die wetswijziging komt er, maar in ieder geval dit jaar niet, geeft de woordvoerder aan. Zij adviseert maatschappen een bestaand landbouwvoertuig dit jaar wel te registreren. „Een voertuig dat niet is geregistreerd, mag na 31 december 2021 niet meer op de openbare weg gebruikt worden.” Om dat na die datum weer mogelijk te maken, is hoe dan ook een officiële keuring bij de RDW nodig.
Overschrijven
Als de wetswijziging van kracht is, kunnen al geregistreerde landbouwvoertuigen worden overgeschreven op naam van de maatschap. De kosten van een overschrijving zijn 10,75 euro per voertuig; duidelijk minder dan een keuring bij de RDW. Het kentekenbewijs staat dan op naam van de maatschap. Die krijgt daarmee dezelfde eigenschappen als de rechtsvorm vennootschap onder firma. Een vof kan al wel een voertuig registreren.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Hermien van der Aa