KoeKompas over naar ZuivelNL
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/03/911/img_9637.-detail.jpeg)
KoeMonitor is in 2019 ontwikkeld door LTO Melkveehouderij, NMV en NZO in nauwe samenwerking met de dierenartsenkoepels KNMvD en CPD. KoeKompas was in handen van de Stichting KoeKompas, die nu wordt opgeheven.
Melkveehouders en zuivelondernemingen kunnen middels de KoeMonitor aantonen dat zij aan de EU-hygiëneverordering 853/2004 voldoen, en aan de Officiële EU Controle Richtlijn. De EU eist namelijk dat melkveehouders enkel melk leveren van gezonde koeien.
'Niet verplicht'
ZuivelNL heeft KoeMonitor per 1 januari 2020 ter beschikking gesteld aan zuivelondernemingen. Zuivelondernemingen hebben zelf de keuze om KoeMonitor wel of niet toe te passen als onderdeel van het eigen kwaliteitssysteem, volgens interim-directeur Roald van Noort. Hij benadrukt dat het gebruik van KoeMonitor niet verplicht is. “Je moet als boer en als zuivelverwerker aan de hygiëneverordening voldoen. Hóe je dat doet, is vrij. Je kunt ook kiezen voor een ander systeem, of vragen of de NVWA een keer komt kijken.”
De praktijk is echter dat vrijwel alle zuivelverwerkers KoeMonitor hebben opgenomen in hun leveringsvoorwaarden.
Onrust
De invoering van KoeMonitor heeft veel onrust gegeven in de sector. Met name het stellen van bovenwettelijke eisen en de rol van de dierenartsen riepen veel vragen op. De mededingingsautoriteit ACM heeft na klachten van boeren de KoeMonitor tegen het licht gehouden, maar zag geen aanleiding voor een nader onderzoek. De klachten van boeren beschouwt de ACM als 'zorgen'.
ZuivelNL geeft de KoeMonitor in licentie uit aan de zuivelverwerkers. Door in de licentievoorwaarden op te nemen dat zuivelverwerkers geen bonus-malusregeling mogen toepassen voor eisen die niet in de Europese wet zijn opgenomen, wil ZuivelNL voorkomen dat melkveehouders worden geconfronteerd met bovenwettelijke eisen onder het mom van EU-wetgeving.
Zuivelverwerkers betalen voor de licentie 70 euro per veehouder per jaar. Wat het de veehouder kost, is afhankelijk van de mate waarin de licentiehouder die kosten doorberekent, aldus Van Noort.
Verder ontwikkelen
Van Noort geeft aan dat ZuivelNL de KoeMonitor nu verder kan ontwikkelen en uitbouwen. Ook zal samen met gebruikersgroepen worden gekeken naar mogelijke verbeterpunten. Verder wil ZuivelNL ervoor waken dat de kosten voor het borgingssysteem niet verder oplopen.