Schouten: 10 miljoen voor pilots stierkalveren langer op melkveebedrijf
Met de subsidieregeling wil Schouten invulling geven aan een scenariostudie over de toekomst van de vleeskalverhouderij. Deze scenariostudie deed veel stof opwaaien in de sector. Samenvattend worden in het rapport drie toekomstscenario’s geschetst: een scenario waarbij melkveehouders de opfok en het afmesten van stierkalveren volledig op zich nemen, een scenario waarbij de kalveren drie maanden op het melkveebedrijf blijven en een zogenoemd ‘kringloopscenario’, waarbij kalveren maximaal 100 kilometer getransporteerd worden en kalverhouders niet meer in één keer een groep kalveren mag opzetten.
Praktijkpilots om haalbaarheid te toetsen
Schouten wil nu onderzoeken of de genoemde scenario’s in de praktijk uitvoerbaar zijn op duurzaamheid, schaalbaarheid en verdienvermogen. Ze beseft dat het enkele jaren gaat duren voor er nieuwe concepten zijn ontwikkeld. Daarom start de minister pilots op en wil ze melkvee- en kalverhouders financieel steunen die ‘duurzamere’ alternatieven voor de huidige kalverketen willen ontwikkelen.
Het geld dat de minister aan dit project wil besteden, is afkomstig uit de tijd dat Sharon Dijksma staatssecretaris van landbouw was. Zij maakte in 2014 geld vrij voor de verduurzaming van verschillende knelsectoren, waaronder de kalverhouderij. Voor de laatste 10 miljoen euro was nog geen bestedingsdoel vastgesteld.
Randvoorwaarden nog niet bekend
Zodra er meer bekend is over de subsidieregeling informeert Schouten de Kamer over de contouren van de subsidieregeling en de randvoorwaarden.