Proef bovengronds uitrijden

Het klinkt tegenstrijdig; de emissie van ammoniak uit dierlijke mest beperken door bovengronds uitrijden. Toch is dat het doel dat melkveehouder Klaas Wolters uit het Groningse Winsum voor ogen heeft met de ontwikkeling van de ‘The Green duo’.
Twee delen
Deze bemester rijdt drijfmest uit met behulp van een uit Duitsland geïmporteerde ammoniak-emissiebeperkende sproeikop waarna een andere vergelijkbare sproeikop een laag water over de mest spuit. De Roelama giertank, die Wolters samen met een landbouwconstructiebedrijf uit Alphen (N.-Br.) ontwikkelde, bestaat uit twee compartimenten: één van 4,5 kuub voor het water en één van 10 kuub voor de drijfmest.
Verdringerpomp
Het water, dat met een regelbare verdringerpomp achter de mest wordt gespoten, moet de ammoniakale stikstof in de mest zoveel mogelijk voor vervluchtiging behoeden. Wolters verwacht dat zijn systeem beter werkt dan een sleufkouter. „Een sleufkouter legt strookjes mest tussen het gras. Uit de bovenlaag kan gemakkelijk ammoniak vervluchtigen, zeker in kort gras.” De werking van The Green duo moet dat voorkomen. „Door water over de mest te sproeien”, legt Wolters uit, „infiltreert de mest in de bodem, waar het ammonium vervolgens kan worden geabsorbeerd door bodemdeeltjes. Daarnaast verlaagt het water de bodemtemperatuur en verdunt het de ammoniakale stikstof in de mest, wat een lagere ammoniakemissie ten goede komt.”
Ontheffing
Bovengronds mest uitrijden is per wet verboden. Als lid van de VBBM-kringloopboeren en deelnemer aan de Praktijkproef Bovengronds uitrijden van drijfmest heeft Wolters ontheffing voor zijn bemester. Na het uitrijden van mest moet de melkveehouder dit binnen 24 uur via een website melden. Een eventuele controleur kan via dezelfde website nagaan dat bovengronds uitrijden van mest is toegestaan.
Het volledige artikel is na te lezen in de Veldpost van zaterdag 12 mei.