PlanetProof-concept roept gemengde reacties op

On the way to PlanetProof is een onafhankelijk keurmerk van de SMK (Stichting Milieukeur). Dit betekent dat niet FrieslandCampina, maar de SMK de voorwaarden en kengetallen vaststelt waaraan melkveehouders moeten voldoen, om PlanetProof-melk te leveren. Voor het berekenen van de kengetallen van de individuele melkveehouders maakt het certificatieschema gebruik van data uit de KringloopWijzer.
De introductie van PlanetProof schepte verwachtingen bij de leden van FrieslandCampina, de supermarktketens en de consumenten. Duurzaamheid is een breed begrip en veel melkveehouders zagen mogelijkheden te voldoen aan het nieuwe keurmerk. Bij het uitrollen van het keurmerk kwamen echter ook al snel een aantal knelpunten aan het licht. Zo leken natuur en klimaat elkaar in sommige situaties in de weg te zitten.
Hippe koe
Tom Lugtenberg is één van de melkveehouders die al snel ontdekten dat de CO2-berekeningen in de KringloopWijzer ongunstig uitpakten voor zijn koeien. Tom melkt in Olst (OV) 150 zuivere MRIJ-koeien. Boeren met dubbeldoelkoeien zijn in het nadeel, omdat de vleesproductie buiten beschouwing lijkt te worden gelaten bij het berekenen van de CO2-uitstoot per kilo melk. Ook zijn extensieve, nagenoeg natuurinclusieve bedrijfsvoering bleek minder goed te passen in de duurzame PlanetProof-melkstroom. De berekening van de CO2-uitstoot in de KringloopWijzer pakte ongunstig uit voor Lugtenberg. KringloopWijzer, verantwoordelijk voor de berekeningsmethodiek van de CO2-uitstoot, onderzoekt op dit moment of het haalbaar en werkbaar is de CO2-berekening voor dubbeldoelkoeien aan te passen.
Klimaatmelk
Chris van Bruggen, melkveehouder in de Alblasserwaard, vindt dat het PlanetProof-keurmerk onterecht een accent legt op klimaateffecten door in te zetten op het beperken van de CO2-uitstoot per kilo melk. „Boeren die stevig inzetten op weidevogelbeheer, biodiversiteit of het aantal weide-uren per koe, scoren vaak minder goed op de CO2-uitstoot per kilo melk”, stelde Van Bruggen in een artikel op de website foodlog.nl in mei vorig jaar.
Verdeeldheid
Martine Welman, melkveehoudster in Enschede, maakt zich daarnaast ook zorgen over de verdeeldheid die PlanetProof veroorzaakt onder de leden van FrieslandCampina. Samen met een aantal collega’s stelde zij dan ook een initiatief-voorstel op, waarin zij vragen om een herverdeling van de toeslag, zodat alle leden, die aan de voorwaarden van PlanetProof voldoen, profiteren van de extra opbrengsten. Welman heeft ook moeite met het aanpassen van de kengetallen van het keurmerk onder invloed van extreme weersomstandigheden. Herman Docters van Leeuwen van SMK ziet dat duidelijk anders. „Met het bijstellen van de normen in situaties van extreme weersomstandigheden willen we juist voorkomen dat deelname aan het keurmerk een soort Russische roulette wordt, zoals in sommige media wordt gesteld."
Lees meer over de balans tussen natuur en klimaat bij het leveren van PlanetProof-melk in het vakblad Melkvee dat op donderdag 20 of vrijdag 21 mei bij de abonnees in de bus is gevallen (of klik hier voor een proefnummer of om abonnee te worden).