Indikken melk op de boerderij biedt meerdere voordelen

Melk bestaat voor 87 procent uit water dat alleen nodig is voor consumptiemelk. Voor de productie van kaas, yoghurt, kwark of melkpoeder dikken zuivelfabrieken de melk in. Door dit proces plaats te laten vinden op de boerderij, kan de zuivelfabrikant flink besparen op zijn transportkosten.
Membraansysteem
Wafilin ontwikkelde het membraansysteem vier jaar geleden en gebruikte de afgelopen vier jaar voor het verbeteren van de technologie en het realiseren van een rechtstreekse koppeling aan een melkinstallatie. De eerste proefopstelling staat op de Dairy Campus in Leeuwarden. Het systeem kan 3.000 liter rauwe melk per uur indikken. De melk gaat rechtstreeks vanuit de melkstal door een aantal membranen die zuiver water van de melk scheiden. Voorbehandelingen van de melk als afromen of pasteuriseren is niet nodig.
Demonstreren
Verschillende zuivelverwerkers toonden al interesse in deze nieuwe technologie. Zij willen de ingedikte melk gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe producten en aantonen dat het indikken van melk op de boerderij bijdraagt aan een duurzame zuivelketen.
De proefopstelling is ontwikkeld in samenwerking met Westra RVS, Hellebrekers en Idee Techniek. De betrokken bedrijven willen met de proefopstelling op de Dairy Campus in Leeuwarden demonstreren wat de mogelijkheden zijn van het indikken van melk en laten zien dat de technologie op grote, eventueel internationale, schaal toepasbaar is.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Wafilin Systems
Bronnen: Dairy Campus, Wafilin Systems