Vanaf 2023 strengere eisen voor dierenwelzijn en brandveiligheid en fokbeperkingen
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft drie voorstellen van de PvdD aangenomen. Deze voorstellen zijn gericht op een beter dierwelzijn. Zo moeten in de toekomst houderijsystemen worden aangepast aan het natuurlijke gedrag van dieren en niet meer andersom. Dit betekent onder andere dat fysieke ingrepen vanaf 1 januari 2023 niet meer zijn toegestaan als deze bijvoorbeeld worden gedaan om dieren in een bepaalde ‘dichtheid’ te kunnen houden, of om problemen te voorkomen die voortkomen uit de wijze waarop de dieren worden gehouden. Ook zal het niet langer zijn toegestaan om dieren te houden in een huisvestingssysteem dat hen permanent de mogelijkheid ontneemt om hun natuurlijke gedrag te vertonen.
Stalbranden
Ook worden dieren wettelijk beschermd tegen stalbranden. Daarbij haakt het aangenomen voorstel in op het in maart gepresenteerde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Daarin trekt de OVV de conclusie dat overheidsplannen om het aantal stalbranden te verminderen niet werken. Voor het brandveiliger maken van bestaande stallen is er, volgens de indieners, nauwelijks wet- en regelgeving. Dit amendement beoogt een wettelijke basis te creëren voor het stellen van regels voor de bescherming van landbouwhuisdieren tegen de gevaren van stalbranden. Dit bij of krachtens een algemene maatregel van bestuur, zoals de OVV adviseert. De Wet dieren en onderliggende besluiten bevatten reeds bepalingen over huisvesting, zoals ventilatie.
Fokbeperkingen
Verder kunnen fokbeperkingen worden opgelegd bij het in gedrang komen van dierenwelzijn of gezondheid door uitzonderlijke omstandigheden, anders dan besmettelijke dierziekten. Bijvoorbeeld bij een hittegolf of als de slachtsnelheid door omstandigheden noodgedwongen omlaag moet. De minister van LNV krijgt daartoe nu de bevoegdheid.
Stemming
Voor deze drie amendementen stemden: PVV, D66, PvdA, PvdD, CU, DENK, GL, SP, BIJ1, JA21, Volt, Den Haan. Tegen stemden CDA, FvD, VVD, SGP en BBB.