WUR: Grasraffinage houdt perspectief
Raffinage van gras staat nog in de kinderschoenen, maar is wel perspectiefvol. Het basisproduct gras is volop beschikbaar en door voortschrijdende technologie kunnen naar verwachting steeds meer componenten van gras tot economische waarde worden gebracht. Vooral de eiwitten uit het nutriëntenrijke perssap kunnen tot waarde worden gebracht. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research in opdracht van het Ministerie van EL&I naar de perspectieven van grasraffinage voor veehouderijbedrijven.
Nederland heeft meer dan een miljoen hectare grasland. Dit grasland wordt hoofdzakelijk voor de veehouderij gebruikt. Grasraffinage wordt nog maar beperkt toegepast. Bij grasraffinage wordt het geoogste gras uitgeperst. Er ontstaan dan twee producten: vezels en een nutriëntenrijk perssap. Uit het perssap kunnen eiwitten worden verkregen.
Vervanger van soja
Voor het eiwit, de vezels en het restsap zijn diverse landbouwkundige en industriële toepassingen denkbaar. Vooral het eiwit kan in de veehouderij tot waarde worden gebracht in diervoerder. Grasraffinage kan op die manier een alternatief bieden voor de voor de import van eiwitrijke diervoedergrondstoffen zoals sojaschroot.
Tekst: WUR
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou: