Bezorgde FrieslandCampina-boeren willen andere winstverdeling
De BFCB-boeren zien dat de onderneming er financieel niet goed voor staat, en vrezen dat de invoering van leveringscertificaten het zoveelste nieuwe lapmiddel wordt. Het is maar zeer de vraag of daarmee de huidige onbalans in de obligatiehandel wordt opgelost, en of er niet ook een onbalans in de handel in leveringscertificaten ontstaat, stellen ze. Bovendien kost het optuigen van een systeem van leveringscertificaten ook veel geld, ontstaan er knelgevallen en is het lastig om op een later moment obligaties om te zetten in leveringscertificaten, stellen ze.
Winstverdeling aanpassen
Maar het grootste bezwaar is dat het systeem alleen op papier het weerstandsvermogen verbetert, en niet daadwerkelijk. De BFCB wil daarom de winstverdeling aanpassen in het voordeel van de onderneming: 80 procent voor het concern, 20 procent voor de leden. Dat gaat nog verder dan de huidige voorstellen van het bestuur. Op dit moment is het zo dat leden die 1 miljoen kilo melk leveren, bij een winst van 150 miljoen euro van het concern een winstuitkering krijgen van 8.950 euro, en bij een winst van 400 miljoen 20.200 euro. In het nieuwe voorstel van het bestuur worden die bedragen respectievelijk 6.000 en 16.000 euro. In het voorstel van de BFCB-boeren komt dat neer op 5.200 en 10.200 euro.
Pijn
'Dat doet pijn en is niet leuk. Maar daar staat tegenover dat als de onderneming winst gaat maken, dat we dan ook heel snel het weerstandsvermogen omhoog werken. En niet alleen op papier maar met keiharde euro’s. Eind volgend jaar en daarna iedere 3 jaar kunnen we de winstverdeling, als het kan/als het nodig is, alweer eenvoudig aanpassen. Terwijl met een systeem van leveringscertificaten het weer een heel gedoe is om het aan te passen', aldus de groep.
Eisen
De boeren vinden dat ze met dit plan behoorlijk hun nek uitsteken en stellen daarom wel een aantal eisen. Dit plan kan alleen slagen als de onderneming ook scherp wordt aangestuurd, 'anders blijft het dweilen met de kraan open.' Ze eisen dat bestuurders die voor 2015 al in het bestuur zaten – en in hun ogen dus medeverantwoordelijk zijn voor de huidige malaise – hun termijn niet meer mogen verlengen. En zolang deze winstverdeling geldt, komt er geen enkele bonus voor de directie. Ook vinden ze dat er geen goed draaiende onderdelen meer mogen worden verkocht om de cijfers kunstmatig op te krikken, en dat de ledenraad zeggenschap moet krijgen over alle transacties boven de 50 miljoen euro.
Verder stellen ze voor om een gedeelte van de obligaties productiegebonden te maken.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: BFCB