Boeren worden in de toekomst afgerekend op behalen individuele klimaatdoelen
De individuele klimaatdoelen zijn afgeleid van het Klimaatakkoord. Per sector zijn afspraken gemaakt over de te realiseren reductie van de broeikasgasemissie in 2030 en de te nemen klimaatmaatregelen. Het uitvoeren van de klimaatmaatregelen is echter niet vrijblijvend en dus heeft minister Schouten onderzoek laten doen naar de mogelijkheden individuele bedrijven af te rekenen op het niet of onvoldoende toepassen van de afgesproken klimaatmaatregelen.
Monitoring
Om bedrijven daadwerkelijk te kunnen afrekenen op hun klimaatprestaties moet de overheid beschikken over betrouwbare monitoringsinstrumenten. Voor de melkveehouderij bevelen de onderzoekers de Kringloopwijzer aan als instrument. LNV, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn inmiddels met de sector in gesprek over het verbeteren van de handhaafbaarheid van de Kringloopwijzer. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over het gebruik van data uit de Kringloopwijzer voor het de monitoren van de klimaatdoelen op sectorniveau en op bedrijfsniveau.
Afrekenbare stoffenbalans
De individuele afrekenmiddelen sluiten aan bij de ontwikkeling van de Afrekenbare stoffenbalans (ASB) voor de melkveehouderij. De ASB is een nog te ontwikkelen monitorings- en reguleringsinstrument gericht op stikstof, klimaat en mest, dat ondernemers helpt bij het kiezen van de juiste maatregelen, om de gestelde doelen te bereiken. „Ik zie hierin mogelijkheden ondernemers meer aan te spreken op hun vakkundigheid en ondernemerschap en om daarmee weg te komen van veel gedetailleerde middelvoorschriften”, schrijft Schouten in haar brief. Met de ASB wil Schouten de stap zetten van middelsturing naar doelsturing. Ook bij de vormgeving van de ASB wordt geadviseerd voort te bouwen op de Kringloopwijzer. Uiteraard met de opmerkingen dat de handhaafbaarheid nog moet worden verbeterd. Het onderzoek naar de ASB bevindt zich nog in de verkennende fase. Na het afronden van deze fase volgen de besluiten over vormgeving van de ASB en de eisen waaraan het systeem moet voldoen, om fraude te voorkomen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Hermien van der Aa
Bron: Ministerie van LNV