Eerste Topkuilwinnaar nog even fanatiek
Topkuil beleeft dit jaar haar 10-jarig jubileum. In een serie blik Melkvee.nl terug met de initiatiefnemers en winnaars van een aantal edities van Topkuil.
„We doen elk jaar mee met Topkuil”, laat Hans Janssen weten. De eerste winnaar van Topkuil houdt alle ontwikkelingen op het gras- en inkuilmanagement goed in de gaten. In de loop van de jaren is de bedrijfsvoering wel wat gewijzigd. Er kwam meer grond onder het bedrijf en met 115 melkkoeien en 70 stuks jongvee, bleef de veestapel vrijwel gelijk. Daardoor nam de intensiteit af. De aangescherpte bemestingsnormen en derogatievoorwaarden (minimaal 80 procent grasland) zorgde ervoor dat het aandeel snijmaïs omlaag ging. Dit heeft ook gevolgen voor het type gras dat wordt geoogst. „We maaien nu iets later dan toen. Het ruw eiwitgehalte is daardoor wat lager maar kwalitatief wel beter. Voor de productie heeft dit echter geen gevolgen gehad. De jaarproductie is zelfs iets gestegen, vooral het eiwitgehalte is beter. We melken nu tegen de 11.000 kilo per koe met 3,56 procent eiwit.”
Vroege startgift
Janssen vertelt dat ze in grote lijnen hetzelfde gras- en inkuilmanagement toepassen, al zijn er ook dingen veranderd. „We doen in het voorjaar nog steeds een gedeelde kunstmestgift. De eerste gift doen we wel eerder dan toen en met een meer ammoniumhoudende meststof. Dit voorjaar lag eind februari de eerste 100 kilo kunstmest al op het land. Een paar weken later is er nog eens 200 kilo bemest. Destijds deden we het andersom, dan gaven we eerst 200 kilo en later nog eens 100 kilo. Door de droogte hebben we veel percelen opnieuw moeten inzaaien en dit jonge gras willen we niet zo vroeg in het seizoen belasten met een flinke gift. Ik geef liever vaker kleinere hoeveelheden.”
Standaard selenium
Iets wat niet is veranderd is een zwavelgift in het voorjaar en het hele groeiseizoen selenium. „De grond heeft een vrij laag stikstof leverend vermogen en de mineralenafgifte is laag. Het gewas moet het vooral van de meststoffen hebben.”
Ook de weidestrategie werd door de jaren heen aangepast, van omweiden naar Nieuw Nederlands Weiden. „We besteden nu meer aandacht aan weidegang. Daardoor is de vers grasopname gestegen. De koeien nemen nu rond de zeven kilo droge stof uit weidegras op.”
Laagsgewijs inkuilen
Het inkuilproces is praktisch niet veranderd. Volgens Janssen worden er nog steeds lasagnekuilen gemaakt en wordt het gras laagsgewijs over de hele kuil verdeeld. Een inkuilmiddel was toen al standaard en dat is zo gebleven. Ook het afdekken van de zijkanten met waterslurven werd destijds al gedaan.
De veehouder zou het leuk vinden als hun kuil weer eens bij de beste kuilen van de Topkuilcompetitie zou behoren. „Het is voor ons toch de sport om het zo goed mogelijk te doen. En de competitie geeft nog wat extra stimulans. Tegelijk is het ook een beetje geluk hebben.”
Video
De video hieronder werd in 2012 gemaakt tijdens de jurydag van Topkuil. In deze video legt Hans Janssen zijn graslandmanagement en inkuilstrategie uit.