Resistente bacterie zorgt voor problemen bij opfokkalveren
Na overleg tussen de melkveehouder en de GD werd besloten twee kalveren (leeftijd vier tot tien weken) met verschillende klinische verschijnselen in te sturen voor pathologisch onderzoek. Een multiresistente E-coli bacterie veroorzaakte de verschillende ziektes, sepsis, polyarthritis, hersenvliesontsteking en polyserositis, die beide kalveren onder de leden hadden. Een verrassende uitkomst, tot op heden kwamen problemen met deze bacterie alleen voor bij mestkalveren aan het einde van de mestperiode. Na het inzetten van een derde keus antibioticum kreeg de veehouder de E-coli-uitbraak weer onder controle en heeft hij geen nieuwe ziektegevallen meer waargenomen. De gezondheidsdienst adviseerde de veehouder de stallen en de drinkautomaat goed te reinigen en te desinfecteren alvorens nieuwe kalveren in de stal te huisvesten.
Inzicht verspreiding ziektes
Om sneller en gerichter in te kunnen grijpen bij eventuele toekomstige problemen hebben de onderzoekers van de GD in overleg met de veehouder besloten materiaal afkomstig uit de milt van de kalveren te bewaren. Bij een nieuwe E-coli-uitbraak kunnen de bewaarde bacteriestammen worden vergelen met de nieuwe bacteriestammen, waardoor meer inzicht ontstaat in de verspreiding van de ziektes op het bedrijf.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: GD Veekijker