Te veel licht in zomermaanden voor droge koe
Er zijn tientallen onderzoeken te vinden waaruit blijkt dat een goed lichtregime positieve effecten heeft op de melkproductie en de vruchtbaarheid van melkkoeien. Bij de nieuwbouw of verbouw van stallen wordt daarom vaak een lichtplan gemaakt. Voor melkkoeien is het gangbare advies om een daglengte na te bootsten van 16 uren licht en 8 uren donker. Licht betekent een minimale lichtsterkte van 180 lux.
De verklaring voor de lichtsterkte van invloed is op de melkproductie, is vooral een hormonale kwestie. Twee hormonen spelen hierin een belangrijke rol: melatonine en Insuline Like Growth Factor-1 (IGF-1). Deze hormonen worden beïnvloed door de lichtsterkte.
Droge koeien
Droge koeien hebben een heel ander lichtregime nodig. Uit diverse onderzoeken (o.a. Miller et al. 2000) blijkt dat een licht/donker- ritme van 8 uren licht en 16 uren donker een productiestijging van ruim 3 kilo melk per dag in de eerste 4 maanden na afkalven geeft, in vergelijking met 16 uren licht en 8 uren donker. Daarbij speelt met name het hormoon prolactine een rol.
Praktijk weerbarstig
In de praktijk staan droge koeien vaak in dezelfde stal als de melkkoeien. Voor de melkkoeien is het eenvoudiger om het lichtregime te sturen. In de winter staan de lampen overdag ook vaak aan. Evenals op donkere dagen in de zomermaanden. Maar voor droge koeien valt het niet mee om in de zomermaanden 16 uren donker (5 lux) te creëren. Zeker als er in dezelfde stal melkkoeien staan die veel langer licht nodig hebben. Toch is het zeker de moeite waard om hierover na te denken.
Reageren
Houdt u rekening met de lichtstrategie voor zowel melkkoeien als droge koeien? Hoe wordt dit geregeld op uw bedrijf? Geef hieronder uw praktijkervaringen. Ook andere deskundigen kunnen reageren en tips geven over dit onderwerp.
Hebt u een praktijkvraagstuk op uw bedrijf en zou u graag eens willen weten hoe collega-veehouders en/of andere deskundigen daarover denken? Dan kunt u dit mailen naar veehouderij@agrio.nl