Forse toename inwendige vervetting melkkoeien
Tot 2017 varieerde het aandeel dieren met inwendige vervetting die ter sectie werd aangeboden tussen de 1 en 9 procent. Daarna ziet de GD een forse stijging van tot meer dan 25 procent in 2019. In 2020 daalde het percentage vervette dieren naar ongeveer 23 procent, nog altijd erg hoog ten opzichte van de jaren voor 2017.
Ontstekingen en dalende voeropname
De gezondheidsdienst vindt het een zorgelijke ontwikkeling. Dieren die in een te ruime conditie droog gezet worden, nemen over het algemeen minder voer op in de periode rondom het afkalven. Bij vervetting worden signaalstoffen geproduceerd die voor het afkalven zorgen voor ontstekingen in het lichaam. Het gevolg is vaak een langdurige negatieve energiebalans en problemen met onder andere leververvetting, slepende melkziekte en vruchtbaarheidsproblemen. De GD stelt dat inwendige vervetting tot grotere problemen leidt dan uitwendige vervetting, al is dit vaak een combinatie van beide.
De GD tast nog enigszins in het duister over de oorzaken van de toenemende inwendige vervetting. Daarom is er verder onderzoek nodig, zo stelt de diergezondheidsorganisatie.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Gezondheidsdienst voor Dieren, Agrio archief