Mineralen in brok persen
„Een rantsoen op papier kan wel kloppen, maar dat zegt lang niet alles. Soms loopt het in de stal gewoon niet”, weet Boomaerts uit ervaring. Hij is continu bezig met een zo optimaal mogelijk rantsoen, onder andere door voer op maat te laten maken en vooral goed op zijn koeien te letten. „Koeien laten het altijd zien als er iets niet klopt. Als je goed kijkt, kun je veel aflezen aan voeropname, pensvulling, stevigheid van de pensvulling, herkauwactiviteit, haarkleed en mest.”
Boomaerts streeft naar volle, glanzende koeien, die veel herkauwen. Met een uitgekiend basisrantsoen zorgt hij voor voldoende energie en structuur. Het basismengsel van maïs, gras, hooi, aardappelpersvezels, soja-raap, bierbostel, citruspulp en geplette tarwe is niet te grof en niet te fijn en bevat 40 tot 45 procent drogestof.
Graskuil afhankelijk van kwaliteit
„Het basisrantsoen moet zo worden samengesteld dat alle koeien het mengsel goed kunnen verteren, ongeacht de brokgift. Het aandeel graskuil in de basis laat ik sterk afhangen van de kwaliteit ervan. Door goed op onverteerde deeltjes in de mest te letten, kun je sturen op een goede vertering.”
Volgens Boomaerts bevatten krachtvoer en standaard mineralenmengsels een groot aandeel grondstoffen dat voor een optimaal rantsoen niet nodig is. „Koop alleen aan wat nodig is, dat is beter voor de mineralenbalans en daarmee komt het BEX-voordeel hoger uit.” Boomaerts laat alle graskuilen analyseren op een groot aantal mineralen.
„Je moet weten wat aan mineralen in het ruwvoer, de bijproducten en het krachtvoer zit, anders kun je er niet op sturen. Op basis van de CVB-voernormen voor mineralen weet ik welke mineralen de koeien eventueel tekort komen. Ze hebben bijvoorbeeld extra koper nodig om conditieverlies en een verminderde vruchtbaarheid te voorkomen.”
Op maat persen
De veehouder laat de benodigde mineralen, afkomstig van Provimi, op maat in een eiwitbrok persen. Dat gebeurt door Van der Bijl Mengvoeders in Alphen aan de Rijn. Alle koeien krijgen2,5 kgeiwitbok per dag in de melkrobot. Losse grondstoffen voor het basisrantsoen koopt Boomaerts zelf in bij Tilborghs in het Belgische Kalmthout.
„Bij het opstarten hebben koeien veel energie nodig en stijgt de calciumbehoefte sterk. Daarom laat ik voor de verse koeien een speciale brok persen met extra calcium en tweederde maïsmeel dat veel bestendig zetmeel levert.” De droge koeien krijgen een specifiek basismengsel met beperkt gras, smakelijk hooi en relatief veel maïs met toevoeging van losse droogstandsmineralen.”
Tekst: Janet Beekman