Bert Jan Meuleman zag productie veestapel flink toenemen
Sinds Bert Jan Meuleman in de maatschap trad, probeert hij naar eigen zeggen de beste mensen om zich heen te verzamelen. De veehouder heeft inmiddels een dierenarts gevonden, waarop hij zeven dagen in de week een beroep kan doen en voert onafhankelijk. „Voordien was het ruw eiwit in het rantsoen veel te hoog. Maar onze voormalige voeradviseur zei dat een overmaat aan eiwit makkelijk boerde, dus we lieten het zo.”
Onafhankelijk voeradvies
Veel koeien waren echter bevangen, wat de nieuwe, onafhankelijke voeradviseur linkte aan het eiwitoverschot. Bert Jan werkt nu vijf jaar op de nieuwe manier en de klauwgezondheid noemt hij veel beter geworden. „En we hadden altijd een BEX-nadeel, maar nu een voordeel. Het scheelt ons zo 400 tot 500 ton mest afvoeren.”
Zo’n tien jaar geleden liep het op het bedrijf niet lekker. De kalveren waren slap, aldus de veehouder. Een deel van de oplossing was volgens Meuleman de dieren te gaan kruisen. Sindsdien wordt er een driewegkruising toegepast met Noors Roodbont en Fleckvieh. De stieren zijn weliswaar sterker geworden, maar er is ook meer variatie in hoogte- en breedtematen ontstaan. De veehouder zegt te steven naar kleine koeien met kracht en breedtematen.
Automatisch melken
Wat voor een duidelijke productiestijging heeft gezorgd, is de ingebruikname van twee melkrobots. De koeien worden gemiddeld 3,35 keer per dag gemolken en de robotbezetting is niet heel zwaar. „Je hoort wel eens dat de robots vol moeten, maar ik praat liever over hoeveel melk een robot produceert.” Meuleman noemt de huidige bezetting dan ook prima. „Je moet iets ruimte houden. Op deze manier hebben we niet of nauwelijks haalkoeien.”
Lees de uitgebreide reportage over het bedrijf van de familie Meuleman in het vakblad Melkvee dat op donderdag 22 of vrijdag 23 april bij de abonnees in de bus is gevallen (of klik hier voor een proefnummer of om abonnee te worden).
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Ellen Meinen