Onderzoek naar overdracht microbioom van koe op kalf
De methaanemissie van koeien varieert, ook bij hetzelfde rantsoen. Er zit circa 15 procent verschil tussen de hoogste en laagste methaanemitterende koeien. Dat heeft te maken met verschillen in het microbioom van de individuele koeien.
Dat pensbioom ontwikkelt zich op jonge leeftijd van het kalf. Een pens die nog in ontwikkeling is, zou met wat hulp van buitenaf misschien kunnen worden gestuurd richting een continu laag methaan producerend microbioom, is de gedachte.
Likken
De micro-organismen die de eerste twee à drie weken bij het kalf binnen komen, vormen de basis voor de ontwikkeling van het pensbioom. De moeder van het kalf is een belangrijke bron. In het onderzoek worden de 45 kalveren minimaal anderhalf uur bij de moeder gelaten, zodat de koe de kalveren goed kan likken en zo 'enten' met haar speeksel, dat hetzelfde microbioom bevat als de pens. Vervolgens blijven de kalveren 3 weken individueel gehuisvest in een iglo, en pas daarna in een groep.
“We willen onderzoeken of we de methaanemissie van hoog en laag emitterende koeien, ook terugzien in het kalf”, aldus onderzoeker Andre Bannink. De kalveren worden 21 weken gevolgd. De methaanemissie van moeder en kalf wordt gemeten via GreenFeed meetstations. Dat zijn krachtvoerboxen die het methaangehalte in de uitgeademde lucht meten. De proef wordt eind augustus dit jaar afgerond.
Rantsoen
Bekend is wel dat het rantsoen van koeien uitmaakt voor de methaanuitstoot; bij maïs ligt dat lager dan bij gras. Maar het basis-microbioom van de koe verander je daar echter niet mee, volgens Bannink. Daarom richt het onderzoek zich nu op mogelijkheden om dat basis-microbioom op jonge leeftijd al in de juiste richting te sturen.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief