Nieuwe Europese diergezondheidsverordening treedt 21 april in werking

Het doel van de nieuwe verordening is te komen tot meer eenheid in de aanpak van dierziekte, die zich vaak ook over de landsgrenzen verspreiden, zoals bijvoorbeeld mond-en-klauwzeer (MKZ). De regels binnen de verordening zijn gericht op het voorkomen van het verspreiden van ziekten tussen landen, door middel van bijvoorbeeld identificatie, registratie en het vastleggen van locaties waar dieren worden gehouden.
Aanvullende maatregelen
Overheden van de verschillende landen hebben de mogelijkheid zelf aanvullende maatregel te nemen bij onderwerpen als: het voorkomen van dierziekten; identificatie en registratie en het vervoeren van dieren binnen de landsgrenzen. De aanvullende maatregelen mogen niet in strijd zijn met de verordening en mogen geen belemmering vormen voor het vrije verkeer van goederen en diensten tussen lidstaten.
Nederland
In Nederland vervalt met het invoeren van de nieuwe AHR de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. En tegelijkertijd worden er enkele wijzigingen doorgevoerd in De Wet Dieren, zodat deze wet goed aansluit op de nieuwe verordening. De wijzigingen die optreden verschillen per diersoort. In de verordening is een aangepaste lijst opnoemen met zieketen en de maatregelen die daarbij horen. Lidstaten, waar een op de lijst voorkomende ziekte wordt vastgesteld, zijn verplicht dit te melden bij de Europese Unie en de voorgeschreven maatregelen, eventueel aangevuld met maaregelen uit eigen land, door te voeren.
Een belangrijke verandering in de AHR is dat bij een ziekte uit categorie A, zoals bijvoorbeeld mkz, vaccinatie één van de maatregelen is om de ziekte te bestrijden.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Ministerie van LNV