Knelgevallenregeling melkveehouderij met vijf jaar verlengd

Een deel van de afgesloten overeenkomsten voor het verwerken van het MFO zijn inmiddels afgelopen. Bij een deel van de bedrijven ligt de einddatum van de afgesloten overeenkomst echter voorbij de einddatum van de knelgevallenregeling. Voor deze bedrijven heeft minister Schouten besloten de knelgevallenregeling met vijf jaar te verlengen.
De betrokken melkveehouders zijn inmiddels door RVO geïnformeerd. Voor hen geldt dat zij gedurende de looptijd van de overeenkomst moeten blijven voldoen aan de voorwaarden van de knelgevallenregeling. Wat inhoudt dat zij jaarlijks aan moeten tonen dat zij het MFO hebben laten verwerken door degene met wie zij een financiële verplichting zijn aangegaan.
Grondgebondenheid
Vanaf het moment dat de overeenkomst aangaande het verwerken van het MFO is beëindigd, gelden ook voor deze melkveehouders de voorwaarden voor grondgebondenheid. Dit betekent concreet dat zij op de datum dat de overeenkomst afloopt de melkproductie moeten verlagen of voldoende grond tot hun beschikking moeten hebben.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van LNV