Belangstelling voor emigratie neemt toe
„We krijgen het steeds drukker. Vergeleken met vijf jaar geleden voeren we nu dubbel zoveel oriëntatiegesprekken”, zegt makelaar en emigratiespecialist Richard Robbenhof van Interfarms. Hij noemt de introductie van de fosfaatrechten, vijf jaar geleden, als het moment waarop de belangstelling voor emigratie duidelijk begon op te leven. De afgelopen periode zijn daar de stikstofperikelen nog bij gekomen. De onduidelijkheid over de huidige en toekomstige wet- en regelgeving, of bedrijven in de toekomst nog wel een vergunning krijgen, speelt ook mee. Evenals het alsmaar oplopen van de kostprijs, waardoor de marges steeds kleiner worden.
Kritiek beu
„En wat we nu veel horen van boeren, is dat boeren de toenemende kritiek op de landbouw beu zijn. Mensen praten over de 'vee-industrie', het 'gebruiken van dieren'. Dat het geeft boeren het gevoel dat ze hier in Nederland niet meer gewaardeerd worden”, aldus de emigratiemakelaar.
Emigreren is een lang proces, er gaat al gauw een tot drie jaar overheen. Gemiddeld begeleidde Interfarms tot nu toe zo'n 25 tot 30 emigraties per jaar, maar dat aantal is nu aan het oplopen, aldus Robbenhof. De meest favoriete landen binnen Europa zijn Denemarken, Duitsland en Zweden; buiten de EU is Canada favoriet. Oost-Europese landen zijn ondanks de goedkope bedrijven minder in trek. „Het gros van de emigranten betreft jonge gezinnen, die willen naar een 'betrouwbaar' land, waar hun kinderen normaal naar school kunnen en waar ze als gezin ook sociaal gezien goed terecht kunnen komen.”
Poll
Op de poll van Melkvee.nl, die eind maart online stond, brachten ruim 1.850 mensen hun stem uit. Een deel daarvan (272 stemmers) was geen melkveehouder, maar wel benieuwd naar de uitslag. 146 stemmers waren al geëmigreerd. Als we hiervoor corrigeren, dan geeft van de resterende stemmers 18 procent aan serieuze plannen te hebben om te emigreren, en is 28 procent erover na aan het denken. Circa een kwart van de stemmers ziet nog voldoende mogelijkheden in Nederland en bijna 29 procent beaamt dat de ontwikkelingen niet heel gunstig zijn, maar zij denken niettemin hun tijd hier wel uit te zitten.