MIone melkrobot laag in zuurtegraad
Het celgetal was gemiddeld genomen over deze periode ruim 20.000 cellen per ml lager dan het landelijk gemiddelde. Johan Grolleman: „In tegenstelling tot de zuurtegraad is dit verschil voor mij geen wetenschappelijk bewijs dat het celgetal significant lager wordt als je met een MIone-robot gaat melken. Celgetal is en blijft een factoren probleem. Hoeveel van de MIone-bedrijven hebben een nieuwe stal gebouwd? Dit heeft ook zeker een effect op de celgetaldaling bij die bedrijven.”
„De groep van twaalf bedrijven had ook een lager celgetal dan het landelijk gemiddelde toen ze nog conventioneel molken. Bovendien ben je extra gespitst op de melkkwaliteit als je met automatisch melken begint.” Ook het lagere kiemgetal dat GEA noteerde op de MIone-bedrijven is volgens Grolleman niet significant verschillend. „Het kiemgetal is in 2011 over de hele linie spectaculair gedaald. Een verklaring heb ik daar niet voor. In de periode daarvoor steeg het kiemgetal juist jaar op jaar.”
Er draaien in Nederland inmiddels 22 MIone-melkrobots van GEA Farm Technologies en er zijn tenminste veertig systemen verkocht (inclusief België). Noord-Nederland blijft achter. Het overgrote deel is uitgerust met twee boxen. Naast Nederland is ook Beieren een kerngebied.