Maïsras kiezen om de stikstofuitspoeling terug te dringen?
De studie vindt plaats binnen het project ‘Ruwvoer, Bodem en Kringlooplandbouw’. Daarbij worden percelen met verschillende rassen bemest met dezelfde hoeveelheid mest. Als bij een gelijke bemesting de stikstofopname groter is, dan kan er minder stikstof uitspoelen, zo redeneren de onderzoekers.
Ook moet het onderzoek inzicht opleveren in de verschillen in stikstofopname tussen rastypen en hoe die zich verhouden tot de stikstofopname door een vanggewas. Rastypen met een hoge stikstofopname in combinatie met een vanggewas zijn mogelijk interessant voor beleidskeuzes. De vraag is of dit dan nog een praktijkrijpe combinatie is.
Eiwit in maïs
Volgens de initiatiefnemers is het ook voor de veehouder interessant genoeg om te weten hoe groot de verschillen tussen de rassen zijn in eiwitproductie per hectare. Het kan namelijk een bijdrage leveren aan de norm van 65 procent eiwit van eigen land. „Mais wordt niet gezien als een eiwitgewas, maar met 17 ton droge stof per hectare en een eiwitpercentage van rond de acht procent komt het qua eiwitproductie overeen met circa acht ton droge stof gras. Dit is 75 procent van de gemiddelde eiwitopbrengst van gras.