Minder melkveehouders in Vlaanderen
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/97/522/vooraanduiding-_pas_op-_oversteken-_vee-_belgie_koe_rvs.-detail.jpeg)
Het aantal melkveebedrijven in Vlaanderen is vorig jaar gezakt tot net onder de 4.000. Tegen eind dit jaar zullen er naar schatting nog eens 200 bedrijven zijn gestopt. Dat meldt de Vlaamse landbouwinformatiedienst Vilt op basis van het jaarverslag 2020 van het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC).
Het aantal Vlaamse melkveebedrijven neemt de laatste jaren rap af. In 2010 waren er nog 5.700 in, in 2014 daalde het aantal bedrijven tot onder de 5.000. Volgens MCC-voorzitter Francois van Achten zitten er veel gemengde bedrijven onder de stoppers.
Schaalvergroting
Ondanks de stoppers wordt er meer melk geproduceerd. De krap 4.000 Vlaamse melkveehouders produceerden vorig jaar 2,92 miljard liter melk; een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van 2019. Dit is toe te schrijven aan schaalvergroting; het gemiddelde melkveebedrijf produceert nu zo'n 750.000 kilo melk.
Door de specialisatieslag gaat het ook steeds beter met de melkkwaliteit en uiergezondheid. Het gemiddelde celgetal lag in 2018 nog op 207.000, maar zit inmiddels onder de 200.000, aldus het verslag. Steeds meer Vlaamse melkveehouders komen dan ook in aanmerking voor zogenoemde diploma's voor melkveehouders die jaarrond met het celgetal onder de 150.000 zitten, en met het kiemgetal onder de 10.000 per milliliter. Vorig jaar werden hiervoor 84 melkveehouders onderscheiden. In 2018 waren dat er nog maar 57.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Vilt.be