Friese Bio-LNG-installatie verwerkt straks 100.000 ton rundermest
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/97/489/mestschuif_pakt_hoeken_ook_mee_img_8329.-detail.jpeg)
Bio-LNG is een vloeibaar gemaakt biogas en dient als duurzame brandstof voor de scheepvaart en wegtransport. De initiatiefnemers D4, FSFE, Mele en Rolande verwachten vanaf 2023 Bio-LNG te produceren voor ongeveer 38 miljoen kilometer duurzaam vrachtwagentransport. Behalve het vloeibare gas levert het opgewerkte digestaat uit de installatie ook groene meststoffen en een organische bodemverbeteraar op, aldus projectdirecteur Michiel Ottevanger van D4.
In de provincie zijn wat zorgen over de benodigde hoeveelheid mest. CDA-Statenlid Maaike Prins stelt dat het provinciale mestoverschot klein is en vraagt zich af of de benodigde mest straks van ver moet worden aangevoerd.
Mestoverschot
Ottevanger bestrijdt dit echter. „Op basis van CBS-cijfers is er in Friesland een mestoverschot van 1,2 miljoen ton, in 2020. Naar schatting gaat 25 tot 30 procent daarvan naar de omliggende akkerbouwgebieden zoals in Groningen en de Kop van Noord-Holland.” De installatie houdt daarmee meer mest binnen de provinciegrenzen, geeft hij aan.
De groene meststoffen die overblijven, mogen worden ingezet als kunstmestvervangers en tellen niet meer als dierlijke mest, aldus de projectdirecteur. Deze meststoffen kunnen volgens hem onder meer goed worden benut door de akkerbouwsector. „We gaan ook samenwerken met de Dairy Campus in Leeuwarden om praktijkproeven te doen met de bodemverbeteraar en de groene meststoffen.”
De 38 miljoen duurzame vrachtwagenkilomters uit de biogasinstallatie vertegenwoordigen omgerekend evenveel groene energie als 80 hectare zonnepanelen, of 22 windmolens, aldus Ottevanger.