Positie melkveehouders EU versterkt
Boeren met melkkoeien krijgen met het besluit een betere onderhandelingspositie met de zuivelproducenten. Hierdoor zal naar verwachting de prijs die de melkveehouders voor hun melk krijgen, omhooggaan. De bedoeling is dat melkproducenten, voordat de melk wordt geleverd, contracten kunnen afsluiten, met daarin afspraken over onder meer de prijs, de te leveren hoeveelheid melk en de looptijd van het contract. Er gelden afspraken over de hoeveelheid melk waarover mag worden onderhandeld.
Sterke positie
LTO-zuivelspecialist Klaas Johan Osinga wijst erop dat de nu aangenomen maatregel niets extra’s oplevert voor de Nederlandse melkveehouders. Osinga: „Het is vooral van belang voor de melkveehouders en zuivel die minder concurrerend zijn in landen als Italië, Frankrijk, Portugal en Griekenland.
Hiermee krijgen de melkveehouders in deze landen wat meer instrumenten ter beschikking (naast die reeds bestaan onder het huidige Europese landbouwbeleid) om hun melkveehouderij na2015 ineen wat sterkere positie te brengen. Over dit ‘milk-package’ is twee jaar lang gepraat en de aanvaarding van het voorstel over de versterking van de positie van de melkveehouders vormt het sluitstuk van deze discussie.”
De EU heeft er overigens alle belang bij om haar zuivelsector goed voor te bereiden op het verdwijnen van het systeem van melkquota in 2015. Een geleidelijke verruiming van de melkproductie is noodzakelijk om te voorkomen dat andere landen de marktpositie van de Europese Unie op de wereldmarkt uithollen.
In Brussel komen steeds meer berichten binnen dat de grote concurrenten voor de EU op het zuivelfront daarmee al bezig zijn. De vrees bestaat dat het afschaffen van de melkquota leidt tot lagere melkprijzen waardoor vooral boeren in bovengenoemde kwetsbaarder regio’s binnen de EU het zwaar te verduren zullen krijgen. Daar staat tegenover dat prijsdalingen gunstig zijn voor de consumenten.
Contracten niet afdwingbaar
Inmiddels heeft voorzitter Romuald Schaber van de European Milk Board (EMB) het in Straatsburg bereikte zuivelakkoord als ‘wankel’ verworpen. Volgens de EMB verwijst het in het Europees Parlement bereikte akkoord naar contracten tussen melkveehouders en zuivelverwerkers, maar de contracten zijn niet afdwingbaar binnen Europa. Schaber: „Dat leidt tot willekeur op de zuivelmarkt want op die manier kunnen de melkproducenten nog altijd tegen elkaar worden uitgespeeld.”
De EMB is tevreden dat er een instrument wordt aangekondigd dat de prijzen in de gaten zal houden, maar had meer verwacht. Ook de kosten van de melkproductie en vraag en aanbod op de zuivelmarkt zouden door dit instrument van nabij gevolgd moeten worden. Ook mist de EMB een marktmechanisme dat onevenwichten op de melkmarkt kan aanpakken.
Schaber: „Elk huis heeft een stevige fundering nodig. Dat geldt ook voor de zuivelmarkt die behoefte heeft aan een goed framework dat kan instaan voor eerlijke concurrentie. Het nu aangenomen milk package biedt dit framework niet.”