Meerkosten door nieuw emissiebeleid
Om te voorkomen dat vele duizenden veehouders rondom deze gebieden nooit meer mogen uitbreiden, heeft Bleker met LTO het plan bedacht niet alleen veehouders rondom Natura 2000-gebieden extra eisen op het gebied van emissiereductie op te leggen, maar dit van iedere melkveehouder in Nederland die wil uitbreiden of nieuw bouwen te verlangen. Zodoende daalt de totale stikstofuitstoot in Nederland, waardoor rondom Natura 2000-gebieden minder strenge eisen mogen worden gesteld. In hoofdzaak komt het nieuwe emissiebeleid neer op aanpassing van de AMvB-Huisvesting, zegt Bleker.
Emissiearm bouwen dus, een kostbare zaak die tenminste 1 cent per liter melk hogere vaste kosten betekent. Dat getal becijferde Alfa Accountants onlangs als het gaat om de meerkosten van het voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Mogelijk kost het nog veel meer, afhankelijk van de stalsystemen die erkend worden in het kader van de zogenaamde RAV-lijst die het ministerie van I&M hanteert. Bovendien conflicteert emissiearm bouwen in zekere mate met dierenwelzijn. De meest emissiearme stal is de grupstal. De onderhandelingen over de precieze uitwerking van het nieuwe emissiebeleid zijn dan ook nog gaande.
Het zou flink in de kosten kunnen schelen als er ook via het voerspoor mag worden gereduceerd, na de BEX-boekhouding komt er wellicht de BEA (ammoniak) boekhouding. Proefbedrijf De Marke werkt aan een kringloopboekhouding, die alle mogelijke gas- en mineralenuitstoot meeweegt. Verder aanscherpen van de uitrijdperiode biedt ook mogelijkheden. Het past bij deze tijd om analoog aan de MDV-regeling en het Qlip-kwaliteitssysteem van FrieslandCampina keuzemogelijkheden te bieden.