Arjens Boom doet mee aan Pijnpoli
Arjens runt samen met zijn vrouw Anja (43) een melkveebedrijf met 95 melkkoeien, gemiddelde productie 9.600 liter. De koeien worden gemolken in een robot. „Nu we het gebruik van antibiotica moeten verminderen, gaan we op zoek naar andere middelen en behandelmethoden. Die zoektocht is voor mij een reden om mee te doen met De Pijnpoli."
Celgetal 150 is het streven
Het gebruik van antibioticum op het bedrijf ligt niet hoog, volgens Arjens Boom. „Wij hebben per jaar gemiddeld zeven koeien met klinische uierontsteking. Het tankcelgetal ligt op 200, maar ik streef naar een celgetal van 150."
„Een koe met een hoog celgetal laat ik vaker door de robot gaan. Dan kan zij regelmatiger de gifstoffen kwijt;dat bevordert de genezing. Ik ben daar zeer alert op. Als wij door het inzetten van pijnstillers de genezing kunnen versnellen, kunnen we soms voorkomen dat er antibiotica nodig is."
Boom is actief bezig met de gezondheid van zijn koeien en streeft naar verhoging van de levensproductie. „Door op de juiste momenten een pijnstiller te gebruiken, verhoog je het welzijn van de koe en dat bevordert de levensduur", is zijn ervaring.
„Bij kreupele koeien ben ik tegenwoordig ook alerter. Als ik een koe op een klosje zet, geef ik tevens een pijnstiller. Dan zit ze beter in haar vel en begint weer vlot te vreten. Sinds ik meedraai met De Pijnpoli ben ik daar veel bewuster mee bezig. Dat zie ik ook terug bij de andere veehouders in het netwerk."
Zinvol
Binnenkort gaat Arjens aan de slag met het testen van de scorekaart voor het herkennen van pijn bij melkvee: „We willen met tweehonderd veehouders de opgestelde checklist testen zodat het een instrument wordt dat goed bruikbaar is in de stal. Als veehouder wil je natuurlijk weten wanneer het zinvol is om een pijnstiller in te zetten.”
„We hopen dat de algometer ons informatie kan verschaffen over de mate van pijn bij diverse aandoeningen. Aan de hand daarvan kun je dan bepalen wanneer het effectief is om pijnstillers in te zetten. De middelen die momenteel voorhanden zijn, zijn namelijk behoorlijk prijzig. Een spuit kost ruim tien euro. Als je dan weet te bewerkstelligen dat de koe zich beter voelt, sneller herstelt en blijft produceren, is dat het geld wel waard. Zeker als je daarmee verdere behandeling of de inzet van antibiotica kunt voorkomen."
Tekst: Willemien Koning
Beeld: Ellen Meinen, Ingrid Zieverink