Werken aan vruchtbaarheid is een samenspel
Of je nu streeft naar een korte tussenkalftijd of dat je een wat langer interval tussen afkalvingen accepteert, je wenst als veehouder altijd dat een koe drachtig wordt op het moment dat jij dat wil. Je wilt zo min mogelijk inseminaties nodig hebben en voorkomen dat koeien uitvallen met vruchtbaarheidsproblemen. En als koeien te ver uitlopen, bestaat het risico dat ze met een te royale conditie de droogstand ingaan en dat heeft weer de negatieve gevolgen voor de volgende lactatie, zoals een verhoogde kans op slepende melkziekte.
Honderden inseminatoren, scanners en andere vruchtbaarheidsexperts van CRV zijn dagelijks op pad om veehouders in Nederland en Vlaanderen te helpen hun dieren drachtig te krijgen. Age Flapper, expert vruchtbaarheid en voortplanting in Friesland, is één van hen. ‘Ik zie grote verschillen in vruchtbaarheidsresultaten’, constateert hij. ‘Dit betekent dat er op veel bedrijven verbeteringen mogelijk zijn.’
Met voeradviseur en dierenarts
‘Werken aan een betere vruchtbaarheid is een samenspel tussen veehouder, voeradviseur, dierenarts en vruchtbaarheidsexpert’, legt Ianthe Moens uit. Zij is opgeleid als dierenarts, werkte jaren in een dierenartspraktijk en is nu bij CRV verantwoordelijk voor de vaktechnische ondersteuning van de vruchtbaarheidsexperts. ‘CRV vervult in de samenwerking rondom vruchtbaarheid een centrale rol. Onze medewerkers zijn in vruchtbaarheid gespecialiseerde experts met veel kennis en kunde. Ze komen op veel bedrijven dagelijks in de stal en gaan in gesprek met veehouders. Bovendien beschikken ze via de mpr-uitslag en diverse vruchtbaarheidsoverzichten over veel informatie’, vertelt ze.
‘Op basis van alle informatie kunnen ze samen met de veehouder een plan van aanpak maken voor verbetering van de vruchtbaarheid. Als het rantsoen hierin een rol speelt, wordt de voeradviseur te hulp geroepen. En als er problemen zijn met bijvoorbeeld klauwgezondheid of infectieziekten, gaan we in gesprek met de dierenarts. Zo werken we samen aan verbetering’, legt Moens uit.
Samen aan de slag
CRV heeft een breed pakket aan diensten en producten op het gebied van vruchtbaarheid in huis. ‘Om deze gestructureerd in te zetten hebben we Vruchtbaarheid op Maat ontwikkeld’, vertelt Moens.
‘Als een veehouder hiervan gebruik wil maken, ga ik samen met de veestapeladviseur met hem in gesprek’, vult vruchtbaarheidsexpert Flapper haar aan. ‘We stellen duidelijke doelen vast en bepalen welke diensten en producten van CRV we gaan inzetten om deze doelen te realiseren. Hierbij staan de wensen van de veehouder altijd centraal. De één insemineert zelf en wil alleen dat we komen scannen, de ander besteedt de complete vruchtbaarheid aan ons uit’, geeft hij als voorbeelden. ‘Zo gaan we echt samen aan de slag. En het mooie is: het werkt’, is zijn ervaring. ‘Als veehouders vruchtbaarheid gestructureerd aanpakken, zien ze dat altijd terug in de resultaten.’