FrieslandCampina presenteert nieuw instrument om ledenkapitaal en melklevering te koppelen
De nieuwe ledenfinanciering moet een oplossing bieden voor de verregaande scheefgroei van het ingebrachte kapitaal per geleverde kilo melk tussen de leden, de onbalans tussen vraag en aanbod naar ledenobligaties-vrij en het verbeteren van de ‘kwaliteit’ van het eigen vermogen. Uit de dialoog met de leden zijn een aantal uitgangspunten naar voren gekomen, die uiteindelijk de basis vormen voor de nieuwe ledenfinanciering. Voorbeelden hiervan zijn dat de resultaten van de onderneming via de melk terug moeten vloeien naar de actieve leden en dat het behoud van zeggenschap gewaarborgd is.
Leveringscertificaten
De coöperatie stelt voor op 1 januari 2022 een nieuw instrument in het leven te roepen, leveringscertificaten. Deze leveringscertificaten worden uitgegeven aan alle actieve leden en zijn bij de eerste uitgifte gekoppeld aan de hoeveel geleverde melk tussen 1 oktober 2020 en 30 september 2021. De leveringscertificaten vertegenwoordigen een waarde van 8,00 euro per 100 kilogram geleverde melk. Voor het financieren van deze leveringscertificaten kunnen leden gebruik maken van hun ledenobligaties-vast, ledenobligaties-vrij, ledencertificaten of contante middelen. Leden die voor minder dan 8,00 euro per 100 kilogram melk ledenobligaties-vast en/of ledencertificaten bezitten, kunnen eenmalig een rentedragende lening afsluiten bij de coöperatie met een maximale looptijd van 10 jaar. Voor bedrijfsopvolgers is een bedrijfsovernameregeling in ontwikkeling. De leveringscertificaten zijn een voorwaarden om binnen het nieuwe systeem van ledenfinanciering aanspraak te kunnen maken op de contante nabetaling. Op de leveringscertificaten wordt geen rentevergoeding uitbetaald. Eén keer per jaar organiseert de coöperatie een handelsdag voor actieve leden voor het kopen en verkopen van leveringscertificaten tegen de nominale waarde. Het bestuur stelt voor om met de invoering van de leveringscertificaten de regeling ‘Gebalanceerde groei’ te laten vervallen.
Ledenobligaties
Tot op heden krijgen leden van FrieslandCampina een deel van de winst uitgekeerd in ledenobligaties-vast en wanneer zij jonger zijn dan 35 jaar ook deels in ledenobligaties-vrij. Daarnaast hebben zij de mogelijkheid zelf ledenobligaties-vrij bij te kopen op de interne markt. Door vergrijzing van het ledenbestand en het afnemende ledenaantal ontstaat er echter een steeds grotere onbalans tussen vraag en aanbod naar ledenobligaties-vrij. Met de invoering van de leveringscertificaten verwacht het bestuur dat een deel van de ledenobligaties-vast en -vrij wordt omgezet naar leveringscertificaten. Dit zal een positief effect hebben op het overaanbod aan ledenobligaties-vrij op de interne markt, maar zal het probleem niet volledig oplossen. Om tegemoet te komen aan de wens van de leden dat zij als coöperatie zelf verantwoordelijk blijven voor het verhandelbaar houden van de ledenobligaties-vrij stelt het bestuur voor dat het overaanbod aan ledenobligaties-vrij in de nieuwe systematiek door de leden gezamenlijk wordt opgekocht en uitgekeerd in ledenobligaties vast.
Versterken eigen vermogen
Tenslotte komt het bestuur met een voorstel voor het aanpassen van het reserveringsbeleid van de onderneming. Op dit moment keert de onderneming 35 procent van de winst uit in de vorm van een contante nabetaling, 10 procent in ledenobligaties-vast en 55 procent wordt toegevoegd aan de algemene reserves. Door de uitkering in ledenobligaties-vast te verdelen over de contante nabetaling en de algemene reserves neemt het weerstandsvermogen van de onderneming toe. Kredietbeoordelaars zien ledenobligaties-vast namelijk als vreemd vermogen en niet als eigen vermogen. Het voorstel van het bestuur is, om over de boekjaren 2021 en 2022 40 procent van de winst uit te keren als contante nabetaling en 60 procent toe te voegen aan de algemene reserves. Leden wordt uitdrukkelijk gevraagd tijdens de voorjaarsledendialoog, welk start op 12 april, op dit voorstel te reageren. Op 16 juni zal dan de definitieve besluitvorming over de vernieuwde ledenfinanciering plaatsvinden.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: FrieslandCampina