AMS-studiegroepen trappen af op PTC+
Hendrix-AMS specialist Michel Soppe deed de zeventig deelnemers tips en trucs aan de hand voor goed robotmanagement. „Door het hogere aantal melkingen, willen verse koeien direct meer melk geven in een robot. Beperk dit daarom tot maximaal vier maal daags. Start eerst zo’n twintig tot dertig dagen op met een energiebrok en voer daarna pas eiwitbrok bij. En voer de dosering op met een gemiddelde van maximaal250 gramper dag. Ik hoorde vandaag iemand500 gramnoemen, maar dat gaat veel te hard.”
Robotboeren
Ook het eind van de lacatie geeft moeilijkheden, vertelt Soppe. „Robotboeren hebben de neiging om oudmelkte koeien te laten lopen, waardoor ze te weinig gemolken worden. Daardoor ontstaan duidelijk meer uierproblemen dan bij traditioneel melken. Blijf dus minstens1 kgbrok voeren om ze te lokken, en zorg dat ze toch twee keer per dag door de robot gaan.”
Voor het dynamisch voeren loopt Soppe nog niet echt warm, vertelt hij. Deelnemers knikken begrijpend wanneer hij een voerschema uit de praktijk laat zien, waarbij een aantal koeien met20 literproductie12 kilobrok krijgt, terwijl aan sommige koeien met48 literproductie maar5 kilobrok wordt verstrekt. „Je hoort veel positieve verhalen, maar ik raak hier niet enthousiast van. Bovendien kan dit bij een robotboer alleen wanneer hij een extra voerbox heeft. Voorlopig adviseren wij een curve op basis van productie. De koeien zijn daarmee vaak persistenter dan op basis van lactatiedagen.”
Close-up groep
Naast een bijeenkomst over robotmanagement, namen de deelnemers een kijkje in de nieuwe gebouwen van PTC+ en volgden zij in de stal workshops over klauwgezondheid en transitiemanagement. Bij dat laatste blijkt PTC+ een opvallende werkwijze te hanteren: de close-up groep en de groep verse koeien lopen sinds een week of vijf door elkaar in één groot strohok.
Toen de groepen nog gescheiden waren, kreeg de close-up groep haar transitiebrok –onderdeel van het Fresh Cow concept van Hendrix- aan het voerhek verstrekt. Door de groepen samen te voegen, kunnen nu ook de close-up koeien hun brok in de robot halen. Zo kan efficiënter worden gewerkt, wordt de brokgift beter opgebouwd en kan de inname per koe nauwkeuriger worden gecontroleerd. Problemen met vroegtijdige stimulatie van melkgift zijn nog niet voorgekomen.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ellen Meinen