Fleckvieh-fokkerij maakt inhaalslag op gebied van genomics
Grootschalig praktijkonderzoek in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zorgde voor de 250.000 vrouwelijke genotypes. Het Duitse Fleckvieh-rekencentrum combineert de gegevens deze maand met de fokwaarden van 10.000 fokstieren, waardoor de betrouwbaarheid van de fokwaarden van jonge stieren zal stijgen. Daarbij gaat het bij melkproductie om een stijging van circa 12 procent en bij de gezondheidseigenschappen om 6 procent. Verder zal de score voor met name uiers beter voorspeld kunnen worden.
Hoornloze stieren
Fokkerijorganisatie Bayern Genetik, die gebruikmaakt van deze data, wijst erop dat er dagelijks nieuwe productiegegevens worden toegevoegd. Bovendien worden elk jaar circa 40.000 nieuwe dieren onderzocht op hun genetische aanleg. Opvallend is dat de organisatie tevens beklemtoont dat dochtergeteste stieren nog steeds de hoogste zekerheid geven en dat risicospreiding bij de jonge stieren belangrijk blijft. Wat tevens opvalt, is dat de vraag naar hoornloze stieren toeneemt. In juli 2020 bestond 70 procent van de Fleckvieh-proefstierinseminaties uit hoornloze stieren.
Balans
De organisatie benadrukt verder dat de toename in genetische vooruitgang de lichaamsbouw steeds belangrijker maakt. ‘Een koe moet in balans zijn.’ Ze classificeert haar stieren daartoe als robuust, allround of scherp, gebaseerd op de verhouding tussen hoogte, lengte, breedte en gewicht. ‘Door robuust en scherp te combineren, ontstaat het allround type, dat de meeste melk produceert en de hoogste levensproductie behaalt.’
Tekst: Anne Hiemstra