Fosfaatbemesting snijmaïs vernieuwd
Dit seizoen kunnen melkveehouders en loonwerkers met een nieuw bemestingsadvies voor fosfaat de opbrengst van snijmaïs verder optimaliseren. Het advies is niet meer gebaseerd op Pw-getal, maar op de directe beschikbaarheid van fosfaat in het bodemvocht (P-PAE) en de fosfaatnalevering uit de bodem (P-AL). De vernieuwing is besloten door de Commissie voor de Bemesting van Grasland en Voedergewassen.
Deze commissie is ingesteld door LTO-Nederland en bestaat uit vertegenwoordigers uit onderzoek, voorlichting en bedrijfsleven. De adviezen van deze commissie zijn onafhankelijk en voor iedereen beschikbaar (www.bemestingsadvies.nl). „Met het nieuwe advies kan nauwkeuriger op de fosfaatbehoefte van de plant worden bemest”, zegt Dirk Jan den Boer van het NMI.
Fosfaat beter verdelen
De herziening van het fosfaatbemestingsadvies is gebaseerd op jarenlang onderzoek van Wageningen Universiteit, BLGG AgroXpertus en het Nutriënten Management Instituut (NMI), mede gefinancierd door het Productschap Zuivel. Een combinatie van P-PAE en P-AL blijkt de reactie van het gewas op het beschikbare fosfaat in de bodem beter te voorspellen dan alleen het P-AL of Pw-getal.
Het nieuwe advies is daarom gebaseerd op de bepaling van P-PAE- en P-AL. Deze twee getallen geven aan hoeveel fosfaat direct beschikbaar is, hoeveel wordt nageleverd en hoe snel dat gebeurt.
Door hier rekening mee te houden, wordt in het nieuwe advies voor gronden met een vrij lage fosfaatnalevering (laag P-AL-getal) en een hoge directe fosfaatbeschikbaarheid (hoog P-PAE-getal) minder fosfaat in de rij geadviseerd dan voorheen. Bij gronden met meer nalevering (hoog P-AL) en een lage directe fosfaatbeschikbaarheid (laag P-PAE) wordt juist extra fosfaat in de rij geadviseerd.
Opvallend is dat uit het vernieuwde fosfaatbemestingsadvies blijkt dat rijenbemesting een tot tien keer betere fosfaatwerking heeft in vergelijking met volveldse toediening. Er werd altijd aangenomen dat dit twee keer effectiever was. Door een efficiëntere fosfaatmaïsbemesting hebben veehouders meer fosfaat uit drijfmest beschikbaar voor het grasland.