Maïs en soja stijgen maximaal in prijs door tegenvallende arealen
De maïsvoorraden in de Verenigde Staten waren al laag, maar werden in het rapport van de USDA nog verder naar beneden bijgesteld. In datzelfde rapport werden ook de verwachte arealen maïs en soja genoemd, die eveneens ruim lager uitvielen dan waar de markt op had ingezet. Met als resultaat dat de prijzen van zowel maïs als soja direct ‘limit up’ gingen, wat betekent dat de prijsstijging gelijk was aan de maximaal toegestane prijsstijging per dag. En ook de dag daarna stonden de prijzen weer flink in de plus.
Soja
De prijzen voor soja waren de afgelopen weken redelijk stabiel. De balans in de sojamarkt is krap en een groot areaal soja in de Verenigde Staten zou deze balans wat lucht kunnen bieden. Maar dit areaal lijkt nu tegen te vallen, meldt ABZ in haar grondstoffen nieuwsbrief. Met name de minimale beschikbaarheid van Soja Non-GMO drijft de prijzen op. De krapte op de sojamarkt zorgt ook voor stijgende prijzen bij raapzaadschroot en zonnebloempitschroot.
Tarwe 'goedkoop' alternatief
In Nederland stijgt de maïsprijs minder hard dan op de wereldmarkt. Maïs wordt hier maximaal vervangen door tarwe, waardoor de vraag naar importmaïs laag is, aldus ABZ. De prijs van tarwe en gerst van de oude oogst vertoonde de afgelopen weken een dalende trend. Daar komt bij dat de vooruitzichten voor de nieuwe oogst in zowel Noordwest-Europa als in het Zwarte Zeegebied goed zijn. Tegelijkertijd blijkt dat de huidige voorraad tarwe in het Zwarte Zeegebied groter is dan verwacht en dat heeft eveneens een prijsdrukkend effect. In vier weken daalde de prijs van tarwe met 20 euro per ton. De hoge prijzen voor maïs en soja houden een verder daling van de tarweprijs voor een belangrijk deel tegen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: ABZ Diervoeding