Veel vraag naar verreikers
In de landen om ons heen is de verreiker al veel meer geïntegreerd. Zo zie je vooral in België, Duitsland en Engeland veel meer stallen met huisvesting op stro, waar de machines dan worden gebruikt voor het uitmesten van de stallen. Bovendien vindt in deze landen en ook in Frankrijk veel meer verwerking van balen stro op de bedrijven en in het veld plaats. In Duitsland gebruiken boeren de verreikers bij het vullen van de biogasinstallaties en het overslaan van graan.
Veelzijdige krachtpatser
Gebruikers van een verreiker zetten hun machine in voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. Op veel bedrijven komt de machine dagelijks in actie, waardoor hij vaak meer uren maakt dan menige trekker. Je moet een verreiker niet zien als een vervanger van een trekker, maar als een aanvulling.
Steeds meer veehouders zien de mogelijkheden van een verreiker. Voordelen ten opzichte van de trekker met voorlader, shovel en heftruck zijn vooral het hogere hefvermogen en hefsnelheid, de grotere tilhoogte en de wendbaarheid van de verreiker.
Dat laatste komt doordat de meeste machines over vierwielbesturing beschikken. Hierdoor gaat het werken met de verreiker op de vaak grote bedrijven veel gemakkelijker en sneller. Bovendien zijn de machines veelzijdiger inzetbaar en kunnen onder andere in lage gebouwen beter uit de voeten. De meest gebruikte verreikers in ons land zijn de machines met een hefvermogen van rond 3 ton en een hefhoogte van omstreeks7 meter. Allemaal hebben ze een tweedelige giek.
Zo kun je met een verreiker de balen op het bedrijf en op het land verwerken, maar ook de voerwagen vullen. Daarbij is de vierwielbesturing inclusief hondegang erg praktisch. Zo kun je met een verreiker de vele soorten balen op het bedrijf en op het land verwerken, de voermengwagen laden, stallen uitmesten en strooien, maar ook voeren met een doseerbak. Daarbij is de vierwielbesturing inclusief hondegang erg praktisch. Ook kun je hem gebruiken voor het aanbrengen of verwijderen van grond op de kuil. De grote variatie in hulpstukken biedt erg veel mogelijkheden. Vooral werkers in de agrarische sector zijn in dit opzicht creatief en meester in het bedenken van nieuwe toepassingen voor deze machines.
Het aanbod
De markt voor verreikers in Nederland is voor ruim 80 procent in handen van de drie fabrikanten Manitou, Merlo en JCB waarbij JCB met een aandeel van bijna 40 procent wereldmarktleider is. Deze fabrikanten vinden de agrarische markt zo belangrijk dat zij speciale landbouwuitvoeringen van hun machines ontwikkelden.
De verreikers voor toepassing in de landbouw hebben een uitgebreidere uitrusting dan hun karige broertjes uit de bouwwereld. In ieder geval bezitten ze een motor van minstens 100 pk. Deze verreikers hebben veelal een maximale snelheid van40 kilometerper uur, een zware trekhaak en een remventiel voor transport op de weg.
Daarnaast rusten de fabrikanten hun landbouwuitvoeringen uit met grotere wielen (24 inch) en zwaardere loadsensing hydrauliekpompen met een capaciteit van minstens100 literper minuut waardoor je gelijktijdig kunt heffen, de giek uitschuiven en de bak kunt kiepen met een behoorlijke snelheid zonder dat je meteen vol gas moet geven. Speciaal voor het gebruik in lage gebouwen leveren de meeste fabrikanten speciale compacte uitvoeringen met een breedte en hoogte van rond twee meter.
De laatste jaren groeide de agrarische markt voor verreikers dusdanig dat ook enkele trekkerfabrikanten waaronder Claas, Deutz-Fahr, Massey Ferguson en New Holland dergelijke machines in hun programma opnamen.
Tekst: Harold Mestrom
Beeld: Ingrid Zieverink, Susan Rexwinkel, fabrikanten