
Nieuw Nederlands Weiden: iets voor u?

Keuze van beweidingssysteem
Mede door de wensen van de melkfabrieken staat beweiding de laatste jaren weer volop in de belangstelling. Er zijn verschillende beweidingssystemen. Het werkt het beste om te kiezen voor één systeem en hier dan aan vast te houden. Uw omstandigheden en doelen bepalen de keuze voor het systeem. Belangrijke factoren hierbij zijn beweidingsintensiteit, arbeid, maximale grasgroei, constante melkproductie en grasbenutting.
De WUR hanteert de volgende systemen:
- Omweiden: 2 à 3 dagen op een perceel weiden, dan naar het volgende perceel.
- Standweiden: kort inscharen en dan 21 dagen op hetzelfde perceel.
- Stripweiden: iedere dag een nieuwe strook gras.
- Roterend standweiden: elke dag een ander perceel, na zes dagen weer terug naar het eerste perceel.
Nieuw Nederlands Weiden
De ervaringen met Roterend standweiden zijn goed. Dit systeem is doorontwikkeld en heeft nu de naam Nieuw Nederlands Weiden gekregen. Afhankelijk van de intensiteit, de ligging van de percelen en de gewenste grasgroei wordt de huiskavel verdeeld in weide- en maaiplatforms. Het weideplatform wordt in zes gelijke percelen opgedeeld, zodat de koeien iedere dag een ander perceel krijgen. Op deze manier blijft het grasaanbod iedere dag gelijk. Hiervoor moet wel de infrastructuur op orde zijn en moeten bemesting en maaien hierop afgestemd worden. Let op dat er iedere drie weken kunstmest wordt gestrooid om de noodzakelijke groei in het gras te houden. Om de smakelijkheid van het gras te behouden kunt u Graszout Blauw strooien.
Grasgroei en bijvoeding op stal
Nieuw Nederlands weiden is erg afhankelijk van de grasgroei. Koeien worden ingeschaard bij een grashoogte van ongeveer 12 cm. Het is belangrijk dat u een controle doet aan het einde van de dag of de grashoogte minimaal 8 cm is. Staat er minder dan 8 cm? Dan moet u meer ruwvoer op stal voeren. Bij een hoogte van meer dan 8 cm hoeft u minder ruwvoer bijvoeren.
Dunne mest bij beweiding
Bij elk weidesysteem kunnen er verteringsproblemen bij de koe ontstaan. Het gras kan net iets te pittig zijn waardoor het te snel door de koe gaat. Dit beïnvloedt de opname van de voedingsstoffen wat u kunt herkennen aan de dunne mest. Als dit te lang aanhoudt verlaagt niet alleen de weerstand door een tekort aan voedingsstoffen, maar ook liggen er infecties op de loer door de spetterende mest tegen de poten.
Om deze problemen te voorkomen kunt u kiezen voor een structuurrijke brok, zoals Structuurbrok Gras van AR (AgruniekRijnvallei). Deze krachtvoeraanvulling kunt u verstrekken in de voerbox, melkstal of melkrobot. De brok is extra structuurrijk doordat elke grondstof een eigen bewerking krijgt. Hierdoor blijven de voedingsstoffen behouden. In de praktijk betekent dit dat de mest consistenter is en de koeien beter presteren door een hogere gezondheid.
Melkveehouder Van Rooijen uit Cothen over Structuurbrok Gras
Meer weten?
Neem dan gerust contact op met Coen van Sterkenburg of laat uw gegevens achter via het contactformulier.