Hou je grasmat in topconditie, ga 3 tot 4 keer per jaar wiedeggen!
Hoe hou je de grasmat fit
Dat kun je vrij eenvoudig doen door een wiedeg met veel tanden te gebruiken. De wiedeg trekt de viltlaag open en verwijderd onkruiden. Het breekt de grond open zodat zuurstof en warmte kan zorgen voor een goede ontwikkeling van de grasmat. Op het moment dat de groei van gras stilvalt door een droge periode, krijg je een open structuur in de graszode en is de kans op onkruidgroei reëel aanwezig.
Dat wil je juist voorkomen. Bovendien wordt chemische onkruidbestrijding bij kruidenrijk grasland steeds lastiger. Gebruik de wiedeg 3 tot 4 keer per jaar om het onkruid te reguleren. Op deze manier houd je de toplaag van de grasmat fit. Daarnaast is het aan te bevelen om in combinatie met wiedeggen in het najaar door te zaaien.
Doorzaaien moet je in het najaar doen
Wanneer je graszaad zaait, heb je vocht en temperatuur nodig. In september heb je normaliter de eerste 3 á 4 grassnedes achter de rug. De goede grondtemperatuur is aanwezig en je gaat het natte najaar in. Het gezaaide gras slaat meteen aan met gevolg dat je in het voorjaar een hele fitte grasmat krijgt.
De graszode rollen
Omdat het onkruid altijd doorgroeit -- ook tijdens de winterdag -- kun je in maart een keer met de wiedeg erdoor heen om het onkruid te reguleren en eruit te trekken. De wiedeg met egalisatieplaat aan de voorkant zorgt ervoor dat molshopen plat geschoven worden. Je kunt er eventueel voor kiezen om nog wat graszaad door te zaaien. Het is aan te bevelen om minimaal één á twee weken later nog een keer te gaan rollen. Rollen zorgt ervoor dat de molshopen en gangen aangedrukt worden en dat de grasmat goed uitstoelt, waardoor de bodem volledig bedekt raakt en onkruiden minder kans hebben. Wat een wiedeg vooral doet, is onkruiden verwijderen. Wat je dan niet moet doen is om er direct met een rol achter aan te gaan. Je drukt het onkruid dan juist weer vast. Wiedeggen en rollen zijn twee verschillende bewerkingen die je niet moet combineren. Met een wiedeg rijd je met een gemiddelde snelheid van 15 km/u en soms sneller. Een goede rollende bewerking voer je uit bij 5 en maximaal 10 km/u.
Weidesleep of wiedeg?
Hoe kun je voorkomen dat er onkruid in je grasland gaat groeien? Toch wel met behulp van de wiedeg. De weidesleep is een prima werktuig voor het vlak schuiven van molshopen. Verder is de onkruidbestrijding zeer beperkt. De viltlaag die ontstaat wordt door een weidesleep weinig gebroken, waardoor zuurstof niet in de grond kan doordringen voor een gezond bodemleven en waarbij gasuitwisseling in de bodem plaatsvind, waarbij er stikstof beschikbaar komt voor de plant. Goede onkruidbestrijding kun je op verschillende manieren uitvoeren. Dat kan chemisch door in het voorjaar met de veldspuit aan het werk te gaan en je moet dus met de wiedeg aan de gang. Eén keer per jaar onkruid bestrijden in grasland is veel te weinig. In de toekomst moeten we de wiedeg voorzichtig 3 tot 4 maal per jaar door het grasland trekken. In het najaar als er doorgezaaid gaat worden, kunnen de tanden wat agressiever ingesteld worden zodat deze iets dieper de grond in kan. Dan krijg je de hergroei sneller op gang.
Waar moet je nog meer op letten?
Het gras moet zeker niet te nat zijn want dan rij je schade. Ook onder de brandende zon -- wanneer het hoogzomer is -- is wiedeggen niet aan te bevelen. Het gras heeft het dan al moeilijk en ga je hem nog een extra tik geven. Je moet op het juiste tijdstip wiedeggen. In het voorjaar als het voldoende droog is en het gras nog niet te lang is. Medio maart tot eind maart (ca 4 weken voor de eerste grassnede) is een goede periode. Een eventueel uitgereden vaste mest trek je tevens nog eens goed uit elkaar. Wanneer de bodem in topconditie is dan zie je dat het vocht van nature beter in balans blijft. Heb je een erg oude grasmat dan droogt de bodem ook sneller uit. Dat heeft allemaal met elkaar te maken.
Tekst: Reesink Agri