Video: ‘De mooie rug bij de geboorte, die ging er vanaf’
Niels Ruijter melkt in de Kop van Noord-Holland samen met een broer en een neef 220 koeien. Omdat Niels niet tevreden was over zijn jongveeopfok – nuchtere stierkalveren leverden eerder in dan dat ze groeiden – is hij zich twee jaar geleden gaan toeleggen op onder andere een betere hygiëne en biestkwaliteit en een beter droogstandsrantsoen. Hij vertelt dat de dumpemmers tegenwoordig worden gespoeld met het spoelen van de melkmachine en dat de kalveren steevast dekjes op krijgen. „Zodat ze genoeg energie hebben om te groeien en niet alleen om zichzelf warm te houden.”
Invloed biestgift op groei
In de Agrio TV Live-uitzending met als titel ‘Biest, beter, best!’, vertelde MSD-dierenarts Pleun Penterman over de biestmanagement check. Daarbij kan de biestopname bepaald worden door een IgG-bepaling in het bloed van minimaal vijf kalveren tussen de twee en de zeven dagen oud. Ze toonde opvallende resultaten van een onderzoek naar de invloed van de biestgift op de groei tijdens de volledige melkperiode en ze adviseerde met klem om biest nooit weg te gooien. Ze adviseerde hoe je de biest het beste kunt bewaren en wat de invloed is van de temperatuur op het kiemgetal.
Belang speekselproductie
Adviseur Jurgen Verheijen van Quality Calf toonde vervolgens de invloed van het kiemgetal van de biest op de dagelijkse groei in de eerste 14 dagen. Hij wees op het belang van speekselproductie, omdat kalveren gedurende de eerste zeven, acht weken zelf geen natriumbicarbonaat kunnen vormen en vertelde over de ontwikkeling van de darm als gevolg van een goede biestvoorziening. Ook toonde Verheijen de resultaten van onderzoek naar het opwaarderen van biest en wees hij op het belang van het ontsmetten van de navel en het aantal dagen dat kalveren transitiemelk (de melk na de eerste biest) verstrekt krijgen.
Klik hier om de volledige uitzending (gratis, maar wel na registratie) terug te kijken.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Joyce Kuster