Albert Heijn-melkstroom moet bij bedrijf én bij boer passen
In 2017 startte Royal A-ware met de aparte melkstroom met extra duurzaamheidseisen voor het huismerk van Albert Heijn. Extra voorwaarden zijn naast de weidegangverplichting onder andere een eis van minimaal 70 procent gras, een maximale productie van 18.000 kilo per hectare gras, grasland niet ploegen, verplicht GMO-vrij voer en een minimale hoeveelheid kruidenrijk grasland inzaaien.
Schaalvergroting gepasseerd station
Melkveehouders Koos en Niek Flinkert uit Meppel (DR) leveren vanaf de start melk aan A-ware voor de aparte melkstroom. „Wat voor ons een argument is om mee te doen, is dat we ervan overtuigd zijn dat de duurzaamheidsslag in de sector gemeengoed wordt. Je ziet dat de slag van schaalvergroting steeds meer een gepasseerd station is. De maatschappij vraagt van de sector om meer te doen aan biodiversiteit en grondgebondenheid”, aldus Koos.
De grootste stap was het na tien jaar weer opstarten met het beweiden. „Omdat we veel gras in het rantsoen hebben, is het de sport om met veel gras en zo min mogelijk krachtvoer dikke melk te maken. We streven naar goed en goed benutbaar ruwvoer. Veel suiker in de kuil willen we liever niet, want er zit geen maïs in dat dat kan remmen”, stelt Niek.
Minder maïs pittig
Ook de melk van de 390 melkkoeien van De Maargies Hoeve in Kallenkote (OV) wordt door A-ware opgehaald voor de Albert Heijn-melkstroom. De boerderij wordt gerund door Lu Nijk, Henny Schoemaker en hun kinderen Hedy, Lotte en Gerbert Nijk. De overgang naar minder maïs in het rantsoen was pittig en flink wennen voor de koeien, aldus bedrijfsleider Sietze Fokkinga. „De productie ging flink onderuit en het liep allemaal wat minder goed in de stal. Maïs is constant en voert makkelijk.”
Lees het volledige artikel over de leveranciers van de AH-melkstroom in de maarteditie van het vakblad Melkvee, die inmiddels bij de abonnees in de bus is gevallen (of klik hier voor een proefnummer of om abonnee te worden).