Vroege diagnose lebmaagverplaatsing must (video`s)
Bij het onderzoeken van de koe kunt u het beste de volgende drie stappen hanteren:
Stap 1 Temperatuur opnemen
Waarom?
De lichaamstemperatuur van een koe bepaalt grotendeels:
a) of het zinvol is antibioticum te gebruiken;
b) in welke toepassing dit het meest effectief is (alleen lokaal of ook bijspuiten in de nek?);
c) welke ondersteunende therapie het meest effect heeft.
Rectaal
De lichaamstemperatuur wordt rectaal gemeten. Voor een betrouwbare meting wordt een thermometer voldoende diep ingebracht en met de punt tegen de binnenkant van de endeldarm gehouden.
De temperatuur van een gezonde koe ligt tussen de 38 en 39 graden C. Bij een kalf is de lichaamstemperatuur 0,5 graden C hoger (38,5 – 39,5 graden C)
Te laag
Een te lage temperatuur wordt gemeten bij het niet diep genoeg inbrengen van de thermometer. Bij dieren met koorts wordt dan een normaaltemperatuur gemeten en bij dieren met een normaaltemperatuur meten we een ondertemperatuur (onder de 38 graden C -kalf 38,5 graden C- spreken we van ondertemperatuur). Ondertemperatuur kan ook worden gemeten bij bijvoorbeeld melkziekte.
Koorts
Boven de 39 graden C (kalf 39,5 graden C) is er bij zieke dieren sprake van koorts. Dit betekent dat er ergens in het dier een ontsteking zit en dat het dier daar last van heeft.
Boven de 40 graden C (kalf 40,5 graden C) spreken we van hoge koorts. Die wordt gezien bij bijvoorbeeld een uierontsteking veroorzaakt door E. coli.
Stap 2 Poten, Uier, Uitvloeiing
Zonder onderzoek geen diagnose. Daarom is het verstandig na het temperaturen altijd onderstaande punten te controleren alvorens de behandeling in te zetten.
Poten
Opvallend veel zieke koeien zijn kreupel. Voor een optimaal effect van een behandeling moet de oorzaak van de kreupelheid in ieder geval worden verholpen.
Uier
Het gevoel (soepel, stug, hard) dat u heeft bij het betasten van de kwartieren en de kwaliteit van de melk helpen bij het stellen van de juiste diagnose.
Uitvloeiing
De aanwezigheid en hoedanigheid van vaginale uitvloeiing wijst op een baarmoederontsteking of een schedeontsteking. De hoedanigheid van de uitvloeiing bepaalt mede de keuze van behandeling.
Let op! Atijd volledige controle van het gehele rijtje. Het is mogelijk dat meerdere oorzaken tegelijkertijd aanwezig zijn.
Stap 3 Uitsluiten lebmaagverplaatsing
Na deze stappen moet er nog worden uitgesloten of de lebmaag niet is verplaatst.
Het vaststellen van een lebmaagverplaatsing wordt gedaan op basis van drie onderzoeken met behulp van een stethoscoop. In onderstaande filmpjes kunt u zien waar u op moet letten.
Bron: Van Stad tot Wad dierenartsen
http://www.vanstadtotwad.nl/landbouwhuisdieren/verantwoord_medicijngebruik
Tekst: Van Stad tot Wad dierenartsen
Beeld: Van Stad tot Wad dierenartsen