Zweden zonder quota als attractief emigratieland

Net als in Canada wordt de boer door de Zweedse plattelandssamenleving nog echt gewaardeerd. Als het een beetje meezit, kun je pachtgrond zelfs betalen in natura met melk en vlees. De overheid verleent investeringssubsidie op de bouw van stallen en legt je qua milieuvergunning geen strobreed in de weg als je wilt uitbreiden. Wel is er strenge dierenwelzijnswetgeving, met een weidegangverplichting. Maar met quota, of het nu melk, fosfaat of stikstof is, heb je in Zweden niet van doen, zegt emigrante Claudia Glaudemans.
Dalende kostprijs
Bovendien is de kostprijs het afgelopen decennium van 40 cent naar 30 cent gedaald, mede veroorzaakt door sterk gestegen vleesprijzen. Ook ontvangen Zweedse melkveehouders per hectare (nog) meer EU-subsidie dan de Nederlandse en beschikken de meeste bedrijven over een aanzienlijke oppervlakte bos, die ook inkomsten oplevert. De gunstige kostprijstrend heeft tot gevolg dat de Zweedse banken minder strenge eisen stellen aan rendement en kasstroom dan de laatste jaren in Nederland het geval is.
Temperatuur
Het is mogelijk om voor minder dan een euro per liter melkproductie een compleet en goed onderhouden melkveebedrijf over te nemen in Zweden. Het zuiden van het land heeft een klimaat ergens tussen een landklimaat en een zeeklimaat in. En langs de zuidkust in de buurt van de Deense hoofdstad Kopenhagen bedraagt de gemiddelde etmaaltemperatuur over een jaar gemeten 9 graden Celsius, nauwelijks minder dan in Nederland.
Lees het uitgebreide over de melkveehouderij in Zweden in de maarteditie van vakblad Melkvee, die inmiddels bij de abonnees in de bus is gevallen (of klik hier voor een proefnummer of om abonnee te worden).