Dood spuiten vanggewas verleden tijd
De stikstof en voedingsstoffen zijn opgeslagen in de wortels en bladeren van de groenbemester. Om deze voedingsstoffen goed in de vervolgteelt te benutten, is het belangrijk om de groene plantdelen en de wortel van elkaar te scheiden. Door de plant en de wortel goed van elkaar te scheiden, oftewel ‘de accu van het apparaat te ontkoppelen’ start het mineralisatieproces. Voor het mineralisatieproces is tijd nodig, ongeveer drie maanden, om de stikstofbeschikbaarheid maximaal te benutten.
Als je de groenbemester niet chemisch vernietigt groeit deze door en ontwikkelt veel massa. Doorgroeien brengt een aantal nadelen met zich mee:
- De stikstof uit de groenbemester komt te laat beschikbaar voor de vervolgteelt
- De groenbemester gebruikt vocht uit de bouwvoor dat niet meer beschikbaar is voor de vervolgteelt
- De koolstof-stikstof verhouding (C/N) neemt toe, waardoor het mineralisatieproces langer duurt.
De oplossing is het mechanisch scheiden van de groene plantdelen en de wortel, waardoor de plant afsterft en het mineralisatieproces direct start.
Maatwerk
Het telen van groenbemesters heeft een positieve invloed op de bodemstructuur. Groenbemesters stimuleren het bodemleven en leveren een belangrijke bijdrage aan de aanvoer van organische stof. Het mechanisch verkleinen en inwerken van de groenbemester is maatwerk en verdient de nodige aandacht. Het tijdstip van bewerken heeft een belangrijke invloed op stikstofbeschikbaarheid. Hoe eerder de bewerking plaats vindt hoe gemakkelijker de in de groenbemester opgeslagen stikstof beschikbaar is voor de vervolgteelt. Echter, de bodem dient voor het inwerken van de groenbemester wel over voldoende draagkracht te beschikken. Wanneer de draagkracht onvoldoende is, kan het mechanisch inwerken alle voordelen van de groenbemesters tenietdoen. Zo zorgt insporing ervoor dat de (nieuwe) natuurlijke poriën direct verdichten. Deze verdichting van de poriën zorgt voor slechtere waterinfiltratie en capillaire werking, wat essentieel is voor goede teelt.
Om de groenbemester snel en effectief kapot te snijden is de Evers dubbele messenrol de ideale snijrol. De messenrol snijdt zowel horizontaal als verticaal tot aan het bodemoppervlak en zorgt voor een optimale scheiding van de wortel en de plant. Deze mechanische werking voorkomt daarbij dat het blad tot moes wordt geslagen. De mechanische aandrijving van de snijrollen resulteert in een laag brandstofverbruik.
Vermengen met de toplaag
Nadat de plant en de wortel van elkaar zijn gescheiden, is het goed om de gewasresten te vermengen met de toplaag van de bodem. Hierdoor kan er zuurstof en vocht bij komen, wat zorgt voor een goede vertering. Het intensiveert de omzetting van gewasresten naar organische stof en het mineralisatieproces vindt voorspoedig plaats. Een bijkomend voordeel van een mechanische bewerking is de verbetering van de veldhygiëne door het aanleggen van een vals zaaibed. Een vals zaaibed stimuleert de ontkieming van onkruid- en opslagzaden. De vervolgbewerking, bijvoorbeeld zaaibedbereiding, vernietigt deze gekiemde onkruiden.
De Evers schijveneg is de geschikte machine om de wortel goed los te snijden en de gecreëerde gewasresten te mengen met de toplaag van de bodem. De Evers schijveneggen zijn er zowel in vaste- als variabele snijhoek met 2 of 4 schijfrijen. Het voordeel van de uitvoeringen met 4 schijfrijen is dat de schijfafstand groter is, wat een positieve werking heeft bij bewerking van veel gewasresten. Er is meer doorstroming mogelijk in de machine, wat de kans op verstoppingen verkleint. Door de unieke hoekverstelling bij de schijveneg met variabele snijhoek is de intensiviteit van de bewerking goed in te stellen. De intensiviteit varieert van snijdende - naar mengende werking.
Klaar voor de nieuwe teelt
De werkgangen van de snijrol en de schijveneg zijn goed te combineren. Het verminderen van werkgangen zorgt voor een lagere belasting van de bodem. Door de groenbemester mechanisch te vernietigen met de snijrol en vervolgens te bewerken met de schijveneg, is de nieuwe teelt te starten zonder glyfosaat. Daarmee zijn de gele velden verleden tijd.
Tekst: Evers Agro