Maatschappelijke discussie hormonen
Of dit ook aan het publiek duidelijk is te maken, valt te betwijfelen. Veel burgers hebben te weinig verstand van de landbouw om de verschillen te begrijpen en dierenorganisaties kunnen het kunstmatig behandelen van koeien als onwenselijk en dieronvriendelijk beschouwen en de landelijke media en maatschappij behoorlijk beïnvloeden met emotionele pleidooien.
Dat plaatst het massaal en preventief gebruik van vruchtbaarheidshormonen in een moeilijk daglicht en de vraag rijst of de melkveehouderij hier bewust rekening mee moet houden. „De probleemkoeien worden nu regelmatig met hormonen behandeld”, zegt Jorrit van den Broek, Product Manager Ruminants Intervet Nederland. „Bij een slechte vruchtbaarheid moet je eerst naar voeding en vruchtbaarheid kijken. Bovendien voorkom je met ovulatiesynchronisatie dat veel koeien afgevoerd worden.”
„Tegen het preventief inzetten van hormonen bestaat in de sector geen weerstand. Daarbuiten wel. Vruchtbaarheidshormonen zijn veilig. Zeker in vergelijking met andere medicijnen. Er bestaat geen of een uiterst korte wachttijd voordat je de melk weer mag leveren. Door duidelijke protocollen en richtlijnen kan de melkveehouder of dierenarts ook niet knoeien met hormonen. Verkeerd gebruik is uitgesloten. Het gebruik van vruchtbaarheidshormonen in de melkveehouderij verschilt overigens weinig met dat van de mens. Vrouwen gebruiken dagelijks hormonen in de vorm van de pil.”
Ook melkveehouder Bas ten Hove uit Raalte ziet geen gevaren. Ondanks het feit dat dierenarts Marco Verhoef voorstander is van deze methode plaatst hij bij de maatschappelijke beleving wel een kritische kanttekening. „Er zijn weinig bedrijven die honderd procent de ovulatiesynchronisatie toepassen. Ik denk ook niet dat je dit veel moet propageren. Je kunt je afvragen of dat verkoopbaar is richting de consument en of dit het imago van de zuivelsector ten goede komt.”