Positieve klantervaringen gefermenteerde rauwe melk op Facebook; boete 150.000 euro dreigt
Het gaat erom dat er zonder wetenschappelijke onderbouwing geen medische claims aan een product gehangen mogen worden. Koen Mulder, die samen met zijn ouders André en Tonny het familiebedrijf runt, begrijpt die richtlijn enerzijds wel. Maar anderzijds heeft de Raw Milk Company stapels ervaringen van klanten die zeggen baat te hebben bij de kefir, gefermenteerde yoghurt, hangop en diverse andere rauwmelkse gefermenteerde zuivelproducten, met name bij hun spijsverteringsklachten.
„We hopen dat de wetenschap ooit een keer tot inzicht komt, dat die claims terecht zijn”, zegt Mulder. „Tot in de jaren 30 hadden we in Nederland nog de zogenoemde 'modelmelk', van geselecteerde boeren die zeer hygiënisch werkten. Die mochten rauwe melk leveren aan ziekenhuizen vanwege het helende potentieel. Dat dat niet meer gezegd mag worden, is heel vervelend.”
Voor de Raw Milk Company betekent het dat alle reviews van klanten in het gastenboek op de website en op de Facebookpagina van de onderneming zorgvuldig worden gescreend, voordat ze online gaan. Ook verwijzen naar een andere site waar de reviews te lezen zijn, mag niet.
Omega-6
De Twentse onderneming van bestaat inmiddels vijf jaar. De gewezen melkveehouders verwerken wekelijks 15.000 liter biologische melk afkomstig van twee boeren uit de buurt, Jos Elderink uit De Lutte en Eddo Nijhof uit Denekamp. Die voeren de koeien voornamelijk grasklaver en hooi, en geen tarwe, maïs of soja. Dat vermindert de ongunstige Omega 6-vetzuren, aldus Mulder. Echte rauwe, onbewerkte melk mag alleen vanaf de boerderij verkocht worden, via melktaps: klanten moeten dan hun eigen flessen meebrengen. Daarom verkoopt de Raw Milk Company vooralsnog alleen gefermenteerde zuivel. Die vindt z'n weg ook naar supermarkten en biologische winkels.