RFC-topman Hein Schumacher: ‘In duurzaamheid kun je niet concurreren’
Bij de eerste dilemma’s blijft Schumacher redelijk op de achtergrond. Wanneer het gaat over de salarissen van CEO’s spreekt hij zich duidelijker uit. De salarissen bij FrieslandCampina worden vastgesteld door de Raad van Commissarissen (RvC), laat hij weten. Op de opmerking van De Vreeze, CEO bij DSM, dat het technisch correct is dat de RvC over de salarissen gaat, maar dat de morele verantwoordelijkheid bij hemzelf ligt, komt geen reactie.
Duurzaamheid
Eén van de laatste dilemma’s die aan de CEO’s werd voorgelegd betrof een unieke uitvinding met grote maatschappelijke waarde. Pechtold wilde van de CEO’s graag weten in hoeverre zij bereid zouden zijn deze uitvinding ‘om niet’ met hun concurrenten te delen. Schumacher heeft daar een heldere visie op: „In duurzaamheid kun je niet concurreren, maar je kunt wel voorop lopen. En als je dat wilt blijven doen, moeten de uitvindingen die je onderweg doet wel wat opbrengen.” Zomaar weggeven is voor Schumacher geen optie. Wel zou hij inzetten op een ‘verstandige prijs’.
Kinderarbeid
Terwijl de verschillende ethische dilemma’s verschillende reacties oproepen bij de CEO’s, zijn ze het over één onderwerp hartgrondig eens met elkaar. Kinderarbeid in welke vorm dan ook is onacceptabel. „Kinderarbeid en omkoping zijn onbespreekbaar voor FrieslandCampina”, laat Schumacher weten. „De schade die je lijdt wanneer het bedrijf hiermee in verband wordt gebracht, is vele malen groter dan de winst die er mee te behalen is.”
Deelnemers
Naast Schumacher schoven ook Dimitri de Vreede, CEO bij DSM, Marjan van Loon, CEO bij Shell, Peter Berdowski, CEO bij Boskali, Hanneke Faber, CEO bij Unilever en Robert van Swaab, CEO bij ABN AMRO aan bij de ‘Achterkant van het gelijk’.