Boeiende eerste editie AgroTechniek Holland
Het is een verademing voor wie de opstoppingen tijdens de landbouwbeurzen in Leeuwarden en Den Bosch kent. Geen lange files voor de toegangspoorten, maar rustig doorrijden tot op de parkeerplek. Voordat het beursterrein is bereikt, heeft AgroTechniek Holland (ATH), de nieuwe buitenbeurs op het terrein van Walibi World in Biddinghuizen, zijn eerste voldoende al gescoord.
De bereikbaarheid is perfect, en, parkeren is nog gratis ook. Ook het beursterrein zelf verdient complimenten. Groot, ruim, verharde paden en een compleet scala met de laatste stand van techniek voor de melkveehouderij en akkerbouw. Hier en daar liggen dan wel wat plassen hemelwater, en ook de talrijke wespen laten zich maar niet verjagen, maar ach, geen haan die daar naar kraait.
De landbouw is weer terug in Biddinghuizen aan de rand van het Veluwemeer. Ooit was hier van 1971 tot 1993 modelboerderij de Flevohof gevestigd. Daar werden toen de modernste veehouderijtechnieken getoond. Nu, 17 jaar later, is de voormalige Flevohof opnieuw gastheer voor landbouwminnend Nederland.
Sprayrobot
Ruim 2.500 producten van 380 merken vertegenwoordigd door 220 importeurs, fabrikanten en dealers staan keurig netjes te glimmen op het18 hectarebeursterrein. Een van deze artikelen is de Proflex SR1, de sprayrobot van melkwinningsfabrikant Boumatic, die in de Mecha hal veel aandacht van passanten op zich weet te vestigen.
De ATH had woensdag 8 september, bij de opening van haar poorten, net niet de wereldprimeur van deze noviteit. Die werd een dag eerder aan de Dairy Event in het Engelse Birmingham gegund. Van het systeem draait ‘ergens in Nederland’ het eerste exemplaar in de praktijk, vertelt Berthold Koops van Boumatic. „Met dit systeem willen we melkveehouderijen bedienen vanaf drie tot vierhonderd koeien die met een buitenmelker werken.”
De sprayrobot is niet merkgebonden. Het automatische systeem past in de buitenmelker van elk merk, verzekert Koops. De robot beweegt over een ongeveer2 meterlange rail met de draaisnelheid van de carrouselmelkstal mee. Het visionsysteem op de robotarm zoekt de achterpoten van de koe waarna de ongeveer5 centimeterbrede arm door de vrije ruimte steekt zonder de poten te raken, ook niet bij koehakkige koeien, is de ervaring van Koops.
Het elektronisch oog zoekt vervolgens de spenen. Het spuitelement maakt een rotatie waarna de vier spenen van een desinfectiemiddel zijn voorzien. Dat alles in 8 tot 10 seconden per koe. Volgens Boumatic vergroot de robot de dekkingsgraad van het sprayen. „Een melker raakt ongeveer 75 procent van de spenen. Deze robotarm heeft een dekkingsgraad van 90 procent”, aldus Koops. De sprayrobot komt in de tweede helft van 2011 op de Nederlandse markt. De prijs voor de Proflex SR1 sprayrobot is nog niet bekend.
Klauwenhygiënesysteem
In de Mecha hal zijn niet alleen melkinstallaties te zien, ook ander apparatuur die voor de melkveehouder onontbeerlijk of een handig hulpmiddel kunnen zijn worden er getoond, zoals het Devio Liesl K2 klauwenhygiënesysteem. Het moet klauwaandoening als de ziekte van Mortellaro en tussenklauwontsteking te lijf gaan. De bijna3 meterlange installatie spoelt door middel van sproeiers ongeveer25 kubieke meterwater met desinfectiemiddel per uur met beperkte druk over de klauwen van de passerende koe.
De sproeiers verwijderen volgens de Ierse leverancier Dairymaster de aanslag op de klauwen waardoor het desinfectiemiddel de gehele klauw goed kan bereiken. Volgens een Duits onderzoek is met het systeem mogelijk om een toename van2,3 litermelk per koe per dag te behalen.
JOZ, fabrikant van mestafvoersystemen, presenteert op de ATH zijn nieuwste ontwikkeling; de Multivloer. De vier centimeter dikke rubberen mat, moet de emissie van ammoniak beperken. Hoeveel precies, is op dit moment nog niet bekend. Het systeem is nog in onderzoek. De gegevens zijn eind dit jaar bekend.
Buiten op het terrein zijn alle grote landbouwmerken aanwezig. Ook New Holland pakt met een groot aantal producten flink uit. Met de Rustler 120 wil het merk dat in Italiaanse handen is de concurrentie met de bekende gator van John Deere aangaan.