Forse winstgroei voor Ausnutria
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/93/694/melkglazen-_melken-_melk-_melkput_s_r_4_2.-detail.jpg)
De marktprijzen en de afzet kwamen onder invloed van Covid-19 wereldwijd onder druk te staan. „Dit heeft een tijdelijk effect op de ontwikkeling van ons bedrijf”, aldus Bart van der Meer, CEO Ausnutria Dairy Corporation. Toch wist Ausnutria in 2020 een bedrijfsresultaat te realiseren van 194,9 miljoen euro, 14,7 procent hoger dan in 2019.
Op de belangrijkste afzetmarkt, China, kreeg het bedrijf te maken met een aantal marktverschuivingen. Zo nam de binnenlandse productie toe, werd de regelgeving aangescherpt en lieten de geboortecijfers een daling zien. „Wij hebben in 2020 met succes de negatieve impact van de uitdagingen beheersbaar gehouden en hebben ook in dit uitdagende jaar groei gerealiseerd”, licht Van der Meer toe.
Toekomst
In de toekomst blijft Ausnutria inzetten op efficiëntie, innovatie en productdiversificatie en hoopt daarmee een groei te realiseren van zo’n 20 procent. Om dit te realiseren heeft het bedrijf in 2020 een voedingsinstituut geopend voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar kindervoeding en de nutriëntensamenstelling van geitenmelk. Tevens zijn de fabrieken in Kampen, Ommen en Leeuwarden gemoderniseerd en verwacht Ausnutria medio 2021 een nieuwe blikfabriek en een nieuwe productielocatie voor de productie van geiten weipoeder in gebruik te nemen. In de tweede helft van 2021 hoopt het bedrijf een begin te kunnen maken met de bouw van een nieuwe droogtoren.
![Foto van Hermien van der Aa](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/49/729/whatsapp_image_2024-10-08_at_09_01_55.150x150.jpeg)
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Ausnutria