Video: Merwehoeve gaat in 2021 opnieuw voor weidegang
Aanpak op video vastgelegd
Vorig jaar maakten we een video over de Merwehoeve, waarin we de aanpak toelichten. Nieuwsgierig? Bekijk de video:
“De ervaringen zijn positief en we gaan het dit jaar opnieuw doen”, zo trapt rundveespecialist Dirk Harteveld af. “Het was in het begin wennen voor de koeien en lastig voor ons om in te schatten wat ze buiten gingen opnemen, om daar de hoeveelheid die aan het voerhek gevoerd werd op af te stemmen. Maar samen kregen we dat onder de knie.” Door de weidegang is er fors minder soja-en raapschroot op stal gevoerd. Over het hele jaar gezien is er een besparing van 90 ton soja-en raapschroot geweest. Ook het krachtvoerverbruik is met 21,6kg krachtvoer/100kg melk lager dan de 24,5kg/100kg melk in 2019.”
Suiker zorgt voor dip
Begin mei vroor het ’s nachts en scheen de zon overdag. Dit gaf suikerrijk gras dat zeer smakelijk is en waarvan veel werd opgenomen. Dirk Harteveld: “Dit waren ze niet gewend en de koeien zakten daardoor in de melk. Mocht zich dat komend jaar weer voordoen dan sturen we daarop met minder uren weidegang en extra buffering met Natriumbicarbonaat en gist (Bestermine Buffer) op stal.”
Weiden viel mee
“Het weiden is de familie de Groot meegevallen”, zo laat Rintsje Veltman weten, als weidecoach betrokken bij deze veehouder. “Een lastige periode was begin juni toen het gras begon te schieten. De koeien zijn toen twee weken op stal gegaan. Alle weidepercelen zijn gemaaid om daarna weer opnieuw te beginnen. Helaas begon het jonge gras hierna al snel in de aar te schieten. Achteraf hadden we misschien later moeten opstallen en opnieuw beginnen.”
Plannen 2021
Komend weideseizoen is er bij de Merwehoeve meer weidegrond beschikbaar, doordat 6,5 hectare mais grasland is geworden. Met deze nieuwe weides en meer beweidbare hectares, is de verwachting dat dit jaar de grasopname hoger is. Rintsje: “Ook gaan we nu in 2 x 4 percelen weiden (in plaats van 2 x 5, red.), waardoor de koeien het gras korter en smakelijker houden. Dit komt de opname ten goede.” Tot slot worden in het rantsoen nog aanpassingen doorgevoerd, zo wordt RECYCLE ingezet voor een betere eiwitbenutting. “We hopen daarmee het melkureum ook lager te kunnen houden.” Zo vervolgd de Merwehoeve in 2021 haar streven om het saldo verder te verbeteren en meer melk uit eigen ruwvoer te halen.
Ruwvoerproces verbeteren
Wil je ook het ruwvoerproces verbeteren? Het resultaatgerichte Ruwvoer Totaalplan helpt je ruwvoer te telen dat naadloos aansluit bij de behoeften van je koeien. Met de vijf praktische pijlers uit het Ruwvoer Totaalplan geven wij jaarrond ondersteuning en advies op maat. Zo haal je meer melk uit eigen ruwvoer.
Bezoek één van de vijf Ruwvoerdagen
Tijdens deze dagen krijgt u als melkveehouder inzicht en praktische tips van specialisten over bodem, bemesting en teelt. Goed inkuilmanagement en conservering van het ruwvoer zijn daarbij belangrijke factoren.Optimalisatie van de ruwvoerteelt om meer melk uit eigen ruwvoer te halen!