Zeewier in veevoer toch geen goed idee?
„De onderzochte zeewiersoort bevat hoge concentraties bromoform, een stof die de vorming van methaan in de pens remt, maar ook toxisch is”, zegt Wouter Muizelaar, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research. In eerder onderzoek werd het toedienen van zeewier al in verband gebracht met beschadigingen aan de penswand bij schapen. En dat was voor de onderzoekers van de WUR aanleiding uit te zoeken welk effect het zeewier heeft op koeien en waar in de koe bromoform uiteindelijke terecht komt.
Melk en urine
Het onderzoek wees uit dat bromoform zowel in de melk als in de urine terecht kan komen. En bij twee van de twaalf koeien werden tekenen van ontstekingen aan de penswand waargenomen. Muizelaar pleit voor verder onderzoek om de negatieve effecten van het toedienen van zeewier voor mens en dier beter in beeld te brengen.
Andere soorten ook interessant
Het onderzoek naar de invloed van zeewier op het remmen van de methaanproductie richtte zich tot op heden specifiek op één zeewiersoort, Asparagusopsis taxiformis. Juist omdat deze soort een hoge concentratie bromoform bevatte. Muizelaar legt uit dat andere zeewiersoorten vaak minder of geen bromoform bevatten, maar mogelijk wel methaan reduceren. Omdat de werking van deze soorten anders is, ziet hij zeewier nog steeds als een veelbelovende optie voor het terugdringen van de methaanuitstoot.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Flickr
Bron: Livestock Research Wageningen UR